PALU: Weet u al voldoende over het nieuwe kiesstelsel?

Er zijn nog teveel mensen die niet door hebben hoe de regels zijn veranderd voor de komende Algemene Verkiezingen van mei 2025. Dit is een ernstig punt van zorg. Toch is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen en dat ze dat correct doen. 

Voor een deel rust de verantwoordelijkheid bij de overheid, maar het zijn toch vooral de politieke partijen die het hardst moeten trekken. De PALU organiseert daarom vandaag, woensdag 7 augustus, een voor iedereen toegankelijke discussiebijeenkomst “Stemmen in 2025…Hoe werkt dat?” De inleider is de heer Lothar Boksteen.

Geen vertegenwoordiging 

In het nieuwe kiesstelsel is een aantal zaken gewijzigd. Leden van DNA zullen gekozen worden op basis van one-person one vote. Dit betekent dat het aantal minimale stemmen dat noodzakelijk is voor een zetel in DNA, de zogenaamde kiesdrempel, voor het gehele land hetzelfde zal zijn. Welke gevolgen dit zal hebben voor de vertegenwoordiging van het volk in het parlement is voor velen een grote vraag. Zo is de bezorgdheid ook bij de PALU dat verre gebieden die dunbevolkt zijn, mogelijk geen vertegenwoordiging meer zullen hebben in DNA na de komende verkiezingen.

Kiesdrempel 

Bij de wijziging van het stelsel werd door voorstanders gesteld dat het de verantwoordelijkheid is van politieke partijen om ook vertegenwoordigers op de lijst te plaatsen van districten en gebieden waar het aantal kiezers mogelijk lager ligt dan de uiteindelijke kiesdrempel. Nu reeds is duidelijk dat politieke partijen het merendeel van hun krachten richten op de districten rondom Paramaribo, niet alleen vanwege de logistieke uitdagingen die de ver gelegen gebieden in het binnenland met zich meebrengen.

Verkiezing ressortraden 

Ook het stemmen op leden voor de ressortraden zal grondig wijzigen.  Bij de afgelopen verkiezingen kon de kiezer op meerdere ressortraadskandidaten een stem  uitbrengen, afhankelijk van het aantal ressortraadszetels dat verschilde per ressort. In het nieuwe systeem zal de kiezer ook op het witte stembiljet van de ressortraadsleden slechts 1 stem mogen uitbrengen. De ressortraadszetels zullen namelijk ook evenredig verdeeld worden naar het aantal stemmen dat elke politieke partij zal behalen.

Meer samenwerken 

Dit zal zeker gevolgen hebben voor de samenstelling van de districtsraden waarvan de zetels indirect bepaald zullen worden door de behaalde zetels in de ressorten door elke politieke partij. Het zal betekenen dat de ressortraden veel meer “gemengd” bemenst zullen worden dan bij voorgaande verkiezingen het geval was. Ressortraadsleden van verschillende politieke partijen zullen hierdoor veel meer moeten samenwerken bij het oplossen van regionale problemen.

Open discussie 

Ook de manier van stemmen in de ressorten voor de RR-leden moet aandacht krijgen. Ir. Lothar Boksteen  als gewezen voorzitter van zowel het Centraal Hoofdstembureau (CHS) als het OKB heeft niet alleen veel inzicht in de materie maar beschikt ook over veel statistieken over het hele gebeuren. 

De avond is voor een ieder toegankelijk en is vandaag, woensdag 7 augustus, de inloop is vanaf 19.00 uur in het PALU-centrum aan de Kafiluddistraat 27, Paramaribo.

Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie

(PALU)

error: Kopiëren mag niet!