Justitie-minister Amoksi voorziet feilloze overgang NBW

De transitie van het huidige Surinaams Burgerlijk Wetboek (SBW) naar het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW) zal naar verwachting zonder problemen geschieden. De regering, instituten en instanties, zoals de rechterlijke macht, advocaten en notarissen zijn al goed voorbereid om te werken met het Nieuw Burgerlijk Wetboek. 

De laatste jaren zijn er cursussen verzorgd door de Stichting Centrum voor Democratie en Rechtspleging (SCDR). Volgens Justitie-minister Kenneth Amoksi zullen deze cursussen ook na goedkeuring van het NBW door de Nationale Assemblee in een hogere versnelling doorgaan ten behoeve van belanghebbenden in de samenleving. 

Boeken over het huidige SBW zijn schaars. Bijna iedereen gebruikt al jaren nieuwe boeken die gebaseerd zijn op het NBW. Gevoeglijk wordt dus aangenomen dat men vertrouwd is met het NBW. Dat neemt echter volgens minister Amoksi niet weg, dat het wenselijk is dat tussen de goedkeuring van de wet en de inwerkingtreding van het NBW enige tijd zal liggen. Men zou kunnen denken aan de inwerkingtreding per 1 januari of per 1 maart volgend jaar. 

Als geruststelling verwijst de minister naar de invoering van een Nieuw Burgerlijk Wetboek op Curaçao. Daar is in december 2020 het Nieuwe Burgerlijk Wetboek goedgekeurd, gelijk gevolgd door de inwerkingtreding op 1 januari  2021. Ook in Nederland is de invoering van een Nieuw Burgerlijk Wetboek in 1992 probleemloos geschied.

error: Kopiëren mag niet!