Is de koers écht of pokémon-geld?

Michael’s komische economische visie!

Stel je voor, je zit in een luchtballon en ineens hoor je: “Pfffft!” Ja, dat is precies wat er gebeurt met onze valutakoers volgens onze links denkende econoom Michael.

De regering sloeg zichzelf op de borst toen ze aankondigden dat de koers van de USD eindelijk onder de SRD 29 was gezakt, nadat hij maanden tussen de SRD 35 en 40 had gehangen. Michael wilde bijna een feestje geven, totdat hij besefte dat het feestje volledig gesponsord was door het Internationaal Monetair Fonds, IMF, en zijn onzichtbare geldpompen.

Michael trok zijn clownsschoenen aan en rende naar zijn bord met economische theorieën. “Het is schaarste!”, riep hij uit. “Maar niet de schaarste die je denkt. De SRD wordt kunstmatig op een diepvriestemperatuur gehouden door de OMO, Open markt Operaties.”

Financiële bedrijven verdienen zo lucratief, dat ze op een springkussen van rentes lijken te zitten. Het ingevroren geld wordt telkens ontdooid om het spel opnieuw te starten. Michael grinnikte bij de gedachte: “Economen in bevroren geld!”

Het probleem? Die miljarden zitten verborgen als schatten in Pirates of the Caribbean en zodra ze opnieuw op de markt komen, verwacht Michael vuurwerk grootser dan Oud & Nieuw.

“Geen wonder,” zegt Michael, “dat ze nu al over een tweede IMF-programma praten. Ze willen de luchtbel in bedwang houden.”

Maar wat gebeurt er na mei 2025 als de ‘financiële zuurstoftank’ van het IMF stopt met blazen? Michael haalt diep adem en zegt lachend: “Dan zijn we allemaal luchtballonnen zonder helium, klaar om neer te storten, fluitend naar de aarde.”

Ondertussen blijven we wachten op het volgende komische hoofdstuk.

error: Kopiëren mag niet!