Boeren vallen inheemse volkeren aan die land in Brazilië heroveren

Gewapende mannen, gesteund door boeren in vrachtwagens en tractoren, vielen afgelopen weekend inheemse volkeren aan die land heroverden in de Braziliaanse landbouwstaat Mato Grosso do Sul. 11 van hen raakten gewond, aldus overheidsfunctionarissen en een mensenrechtengroep maandag.

Het ministerie van Inheemse Zaken zei dat 5 van de 10 gewonden van zaterdag naar het ziekenhuis zijn gebracht om te worden behandeld voor verwondingen door geweerschoten en rubberkogels bij de eerste aanval in het district Douradina.

“De Guarani-Kaiowa-inheemsen heroveren land in het gebied Panambi-Lagoa Rica”, aldus het ministerie in een verklaring, waarbij het geweld werd toegeschreven aan de onzekere juridische situatie rondom inheemse landclaims.

Zondagavond braken de boeren door een touw dat door de inheemse groep was opgehangen om het land dat ze claimen te markeren en staken hun tenten in brand, aldus de politie.

Minder dan de helft van de 1,6 miljoen inheemse volkeren van Brazilië leeft op ongeveer 13% van het landoppervlak van het land.

error: Kopiëren mag niet!