Premier van Bangladesh treedt af en vlucht naar buitenland na maanden van onrust

Premier Hasina Wajed van Bangladesh is maandag afgetreden. Afgelopen weekend gingen nog duizenden inwoners de straat op om haar ontslag te eisen. Daarbij vielen tientallen doden en honderden gewonden.

Het vertrek van de premier werd bekendgemaakt na de bestorming van haar ambtswoning, melden lokale media. De BBC deelt beelden waarop het lijkt dat de woning wordt geplunderd.

Volgens persbureau Reuters is de premier na haar aftreden naar het buitenland gevlucht. Dat zou een bron uit het leger hebben gedeeld. Volgens BBC Bengali is zij per helikopter op weg naar India.

Legerchef Waker-Uz-Zaman zei maandag in een televisietoespraak dat er een interim-regering komt. Hij hoopt voor het einde van de dag met een oplossing te komen. Het is al maandenlang onrustig in het land.

Studenten begonnen de protesten in juni. Inmiddels hebben ook lokale bekendheden, bedrijfsleiders en een aantal legergeneraals zich bij de demonstraties aangesloten. De studenten gingen de straat op uit onvrede over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde bevolkingsgroepen.

error: Kopiëren mag niet!