Jaïr Tjon En Fa: ‘Ik leg geen druk op mezelf’

Door Quaraisy Negessersing

Morgen komt onze baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa in actie. Vanaf 07:45 uur Surinaamse tijd zal wordt de kwalificatie voor de 200 meter worden verreden. Jaïr eindigde op de vierde plaats in de finale van de keirin op de Olympische Zomerspelen van Tokio. Hij is een potentiële medaillewinnaar. In aanloop naar de kwalificatie voor de 200 meter sprint, ging Quaraisy Nagessersing, de vertegenwoordiger van de VSJS, in gesprek met Tjon En Fa.

Jaïr, het grote moment is aangebroken, vanuit Zwitserland ben je afgereisd naar Parijs. Je hebt je intrek genomen in het olympisch dorp. Ik zag wat foto’s voorbijkomen. Wat is je gevoel?

„Het is de eerste keer dat ik mijn intrek heb genomen in het olympisch dorp. Dit is een heel nieuwe en een leuke ervaring.”

Als je hier aankomt, voel je gelijk de spirit. Drie jaar geleden vonden de Olympische Zomerspelen van Tokio plaats tijdens de covid-periode, en nu zie je duizenden atleten. Heb jij het verschil kunnen merken?

‘Neen niet echt. Ik heb het verschil wel kunnen merken het olympisch dorp natuurlijk. Op de wielerbaan tref ik dezelfde atleten. Tijdens deze Zomerspelen mag er nu wel publiek aanwezig zijn bij de wedstrijden. Dat is wel het verschil en ik kijk er wel naar uit.’

De kwalificatie voor de 200 meter sprint tijdens de Olympische Zomerspelen vindt woensdag plaats. Hoe gefocust ben je?

„Heel gefocust, we zijn ready.  Maandag was de laatste training op de wielerbaan. Vandaag is een rustdag.”

Wat is de strategie, die je met je coach hebt besproken?

„Tijdens de kwalificatie voor de 200 meter sprint ga ik keihard fietsen. Daarna hebben we de match sprints. Hoe mijn coach en ik de strategie bepalen, hangt af van mijn tegenstander.”

Je behoort tot de wereldtop, we weten dat je een potentiële medaillewinnaar bent. Hoe ga jij er dit keer mee om? Hoeveel vertrouwen heb jij nu?

„Ik leg geen druk op mezelf en ga gewoon mijn best doen. Dat is alles wat ik kan doen. Stapje voor stapje. Mijn einddoel is wel dat ik op dat podium wil staan.”

Word je getriggerd om op dat podium te staan?

„Ja, ik was als toeschouwer aanwezig bij de BMX-wedstrijden, mijn kamergenoot is als derde geëindigd, dat heeft mij inspiratie gegeven.”  

Sta je op dit moment in contact je moeder?

„Ja, ze is afgereisd naar Parijs, maar ik zie haar niet dagelijks.”

Dit is ook de droom van je ouders, familie en van de natie. Je ouders zijn erg emotioneel. Wat zegt je moeder?

„Ik denk wel dat ze rustig probeert te blijven, ze heeft nog niet veel gezegd. Ze is wel emotioneel, maar uit haar emoties niet op dit moment.”

Wat voor boodschap zou je aan je ouders Eddy en Deborah mee willen geven?

„Wees niet zenuwachtig en geniet van het moment.”

Prima, hartstikke bedankt, we spreken elkaar weer op 7 augustus.

„Graag gedaan!”

error: Kopiëren mag niet!