Gezamenlijke vakbeweging vraagt president besluit te nemen over stroomtarieven

De gezamenlijke vakbeweging heeft president Chandrikapersad Santokhi gevraagd een concreet besluit te nemen over de hoogte van de energietarieven.  Ze zegt het wachten beu te zijn, omdat de verhoogde stroomtarieven steeds verder doorwerken in de kosten van levensonderhoud van burgers, dit naast de verhoogde energierekening zelf. 

In een schrijven aan de president, ondertekend door C-47=voorzitter Robby Berenstein, stelt de gezamenlijke vakbeweging geen ruimte meer te zien voor verdere discussie, omdat de technische commissie van de vakbeweging zaken in verslagen al uit den treure heeft beargumenteerd en onderbouwd. Er wordt verwezen naar stukken waaruit blijkt hoe de laatste discussies tussen de technische commissies van de vakbeweging en die van de regering hebben voltrokken. Die discussies zijn gevoerd onder leiding van ir. Sam Mehardjan.

De technische commissie van de vakbeweging heeft duidelijke adviezen uitgebracht, die de energieprijs drastisch kunnen doen verlagen. “Het is jammer te constateren dat met name de N.V Staatsolie en de N.V EBS niet bereid zijn op verschillende punten hun medewerking te verlenen teneinde te komen tot een kosten efficiënte energie kostprijs” , aldus staat in het schrijven aan de president. 

Met nadruk wordt erop gewezen dat de gezamenlijke vakbeweging zich volledig kan vinden en de adviezen en standpunten van de technische commissie.

Oneigenlijke kosten

De technische commissie van de vakbeweging, voorgezeten door ir. Edmund Neus, is van oordeel dat de huidige kWh-kostprijs van stroom van SRD 4,87 lager moet, naar SRD 3,67. Tijdens de technische besprekingen met deskundigen van de overheid is onderbouwd aangegeven dat in de huidige kostprijs onterecht een aantal oneigenlijke kosten is meegenomen. 

De technische commissie van de vakbeweging ziet als groot obstakel tijdens de besprekingen, dat de directie van de EBS het niet nodig vindt om te vechten voor een zo goed mogelijke prijs voor zijn klanten. De houding is, dat het altijd aan de klanten zal worden doorberekend. Er is geen kritische houding ten aanzien van de inkoop van energie.

‘Staatsolie gedraagt zich als een 100% buitenlands bedrijf’

Ook de houding van Staatsolie baart de technische commissie van de vakbeweging zorgen. Deze maatschappij, die voor 100 procent eigendom is van de Staat, gedraagt zich als een 100 procent buitenlands bedrijf. Het lijkt alsof de Staat dit bedrijf heeft verkocht. Daarbij wordt zelfs het lokaal gewonnen product behandeld alsof het uit verre landen komt.

Het is goedkoper de olie in Trinidad te kopen ondanks de transportkosten. Er zal hierover een besluit genomen dienen te worden, zo staat in een eerdere verslag van de technische commissie aan de gezamenlijke vakbeweging.

error: Kopiëren mag niet!