CEO Deonarine Gopaul van Digicel Suriname heeft bevestigd dat er geen Chinese apparatuur, specifiek van Huawei, wordt gebruikt in het nieuwe glasvezelproject van het bedrijf. Dit besluit komt voort uit zorgen dat oliebedrijven en andere klanten geen infrastructuur met Chinese apparatuur zouden willen gebruiken, gezien de huidige geopolitieke spanningen.
De VS heeft een boycot opgelegd aan Huawei vanwege nationale veiligheidszorgen, verdenking van spionage en de banden van het bedrijf met de Chinese overheid. Huawei is een van de grootste technologiebedrijven ter wereld, aanwezig in meer dan 170 landen en met ruim 197.000 werknemers. Het bedrijf heeft een marktaandeel van ongeveer 29% in de wereldwijde telecomuitrustingsmarkt.
In december 2018 werd Huawei’s CFO Meng Wanzhou in Canada aangehouden wegens vermeende fraude en het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran. Dit incident heeft de spanningen verder aangewakkerd.
Volgens Gopaul zou het gebruik van Huawei-apparatuur Digicel kunnen blootstellen aan Amerikaanse sancties, wat ook gevolgen kan hebben voor hun klanten in de landen waar de glasvezelkabel loopt, zoals Suriname, Trinidad, Tobago, Guyana en Frans-Guyana. De VS heeft druk uitgeoefend op hun bondgenoten binnen de EU om af te stappen van Huawei-apparatuur, wat heeft geleid tot een brede adoptie van niet-Chinese technologieën.
In contrast, Telesur, een andere telecomspeler in Suriname , maakt wel gebruik van Huawei-apparatuur middels een miljoenenlening. Hierdoor kan Telesur mogelijk moeilijkheden ondervinden bij het aanbieden van diensten aan multinationals, gezien de beschuldigingen van Chinese spionage door de VS.
Critici beweren dat de VS en de EU simpelweg de concurrentie van Huawei niet aankunnen en daarom dreigementen gebruiken om hun eigen markten en merken te beschermen. Hoewel de VS Huawei beschuldigt van spionage, is het algemeen bekend dat de VS zelf beschikt over ’s werelds grootste en meest geavanceerde spionagenetwerken.
Met deze maatregelen, hoopt Digicel een veilige en vertrouwde infrastructuur te bieden zonder het risico van geopolitieke complicaties.