De trotse Trio’s van Kwamalasamutu zijn geen ‘arme indianen’

De VHP Media Commissie heeft heel wat uit te leggen aan in ieder geval  haar volgers op Facebook. Deze zogenoemde Media Commissie staat ver af van de realiteit van iedere dag onder inheemsen in het diepe zuiden van het land. Dat blijkt uit een post op haar Facebook-pagina rond 2 augustus met een paar foto’s waarin ze bericht, dat de VHP een bezoek heeft gebracht aan het Trio-dorp Kwamalasamutu. 

Denigrerend

Maar, de ergernis van mensen die deze post hebben gezien heeft betrekking op de denigrerende en verwerpelijke wijze waarop de bewoners van Kwamalasamutu, de Trio’s, door de VHP Media Commissie worden omschreven. Volgens de VHP gaat het om “de arme indianen van Kwamalasamutu’ die blij werden gemaakt met een paar voetballen en een ATV. “Deze zullen ze goed kunnen gebruiken”, aldus de VHP. De partij beweert ook nog, dat zij “helpt waar die kan”.

Deze denigrerende en verwerpelijke woorden over de inheemse Trio’s hadden zondagavond 4 augustus al zo’n 450 verontwaardigde, boze reacties opgeleverd.

Hoezo ‘arm’?

Hoe komt de VHP Media Commissie erbij om de Trio’s van Kwamalasamutu te omschrijven als “arme indianen’?? Hoezo arm? De Trio’s zijn waarschijnlijk rijker en gelukkiger in hun dorp en in hun leefgebied, dan menig VHP’er in zijn en haar leefgebied, de verre stad, Paramaribo. 

Daarenboven, hoe vaak brengen VHP’ers een bezoek en cadeautjes aan dit mooie rustieke dorp en haar mooie inwoners? Een keer in de vier, vijf jaar, wanneer verkiezingen naderen en de partij zieltjes, ofwel stemmen, wil vergaren… toch!?

Paar citaten uit reacties op Facebook

Om een willekeurig, klein beeld te schetsen van de honderden verontwaardigde reacties onder de post van de VHP Media Commissie volgt hier een aantal willekeurig gekozen citaten uit de vele reacties:

“’Arme indianen’, zo noem je een volk, omdat jij die zogenoemde spullen brengt. Wij zijn geen arm volk, maar als jullie alles komen stelen wat los en vast zit in onze gebieden, worden jullie rijk. Egoïsten, graaiers, dieven zijn jullie die onze gronden stelen, onze wegen in het binnenland kapot rijden, onze bomen illegaal omhakken en er duizenden US aan verdienen. Kom je met voetbal? Stop met het denigreren en disrespecteren van het inheems volk. Basta!”

“Ze hebben de stemmen nodig toch. Afgelopen 4 jaren keek niemand naar ze, maar nu de verkiezing nadert zal je zien hoeveel partijen goederen gaan brengen voor die arme indianen.”

“Geweldig,,maar waar gaan ze tanken?”

“Als de VHP het zo goed meent met de indianen, waarom kan de VHP-president het grondenrechten vraagstuk niet oplossen? Er is een gezegde: Al komen de Grieken met geschenken, vertrouw ze niet, want ze hebben een politieke agenda.”

De Trio’s zijn ‘rijk’

Tot zover een paar citaten uit de vele reacties, die allemaal dezelfde teneur hebben. “Arme indianen”…..? De Trio’s zijn trotse en ‘rijke’ inheemsen in hun dorp Kwamalasamutu. Ze zijn rijk aan cultuur, leefwijze, mooie natuur en biodiversiteit waar ze ook van leven, en rijk aan historie, gemeenschapszin en doorzettingsvermogen. 

Decadent

Het zou aan te raden zijn wanneer de VHP zich eerst eens gaat verdiepen in de geschiedenis en leefwijze van de Trio’s van Kwamalasamutu alvorens decadent in een vliegtuigje te stappen met een ATV en een paar voetballen (hebben ze ook meteen een mooi voetbalveld aangelegd met mooie witte kalklijnen en mooie doelen met een degelijk net?). En dat, met de waarschijnlijke gedachte daar goed aan te doen en de bewoners blij te maken. Nonsens, de partij heeft dit slechts gedaan om zieltjes te winnen in aanloop naar de verkiezingen op 25 mei volgend jaar. 

Op de vlucht terug naar Paramaribo, naar hun mooie huizen voorzien van alle luxe en gevulde koelkasten en vrieskisten, zullen de VHP’ers tegen elkaar gezegd hebben: “Zo, dat was mooi toch? We hebben een paar arme indianen een beetje rijk gemaakt.”

PK

error: Kopiëren mag niet!