Aantal tijgers in Thailand fors gestegen

Dankzij jarenlange ­inspanningen voor natuur­behoud is het aantal tijgers in Thailand fors gestegen. Vorig jaar zouden er zo’n 200 rondgelopen hebben, terwijl de bedreigde diersoort uitgestorven is in de rest van Zuidoost-Azië.

In Thailand is het aantal tijgers de voorbije twintig jaar verdrievoudigd. In een groot natuurgebied op de grens met Myanmar steeg het aantal tussen 2007 en 2023 van 41 naar 143 exemplaren.

Vorig jaar zouden er over het hele land zeker 200 volwassen tijgers rondgelopen hebben. Die groei is opmerkelijk, want in de naburige landen Cambodja, ­Laos, Vietnam en Indonesië is de tijger, een bedreigde diersoort, al 25 jaar uitgestorven.

Door illegale stroperij en ontbossing blijft vandaag nog maar 5 procent van het oorspronkelijke leefgebied van de tijger over..Tijgers kunnen in Thailand nu in een beschermd gebied leven van zo’n 18.000 km². Het gaat om elf nationale parken en zes wildreservaten waar ze zich in alle rust kunnen uitleven. Een volwassen tijger heeft zo’n 300 km² en genoeg prooidieren nodig om te overleven.

error: Kopiëren mag niet!