Suriname naar El Salvador voor Youth Chess Festival 2024

Onder begeleiding van de Surinaamse Schaakbond zijn negen jeugdschakers naar San Salvador, El Salvador, gereisd om mee te doen aan het XIX Central American and Caribbean Youth Chess Festival 2024. Dit jaarlijkse toernooi, dat vorig jaar in Trinidad werd gehouden, zag ook toen al een sterke deelname van Suriname. Het toernooi van dit jaar vindt plaats van 1 tot en met 8 augustus en bestaat uit negen ronden en wordt over 6 leeftijdscategorieën gespeeld: U8 tot en met U18. 

Deelnemers en categorieën

Suriname is vertegenwoordigd in zes leeftijdscategorieën, van U12 tot en met U18. Hieronder volgt een overzicht van de Surinaamse deelnemers:

Maylee Tjong Tjin Joe – U18 Female

Xue-wen Fung – U18 Female

Jason Yeung – U18 Male

Arnav Chotkan – U18 Male

Avantika Chotkan – U16 Female

Ethan Tjin Kon Kiem – U14 Male

Thie-Yen Fung – U14 Male

Rikisha Chotkan – U12 Female

Rithvik Chotkan – U12 Male

Begeleiding

Naast de jeugdschakers reizen ook hun ouders en coaches mee. De delegatie wordt geleid door CM Suradj Hanoeman. Opmerkelijk is dat de schakers op eigen kosten van ouders en sponsors naar het toernooi zijn gereisd.

Verwachtingen en voorbereidingen

Bij navraag naar de verwachtingen voor de Surinaamse jeugd delegatie aan dit toernooi, antwoordde de voorzitter van de Surinaamse Schaakbond (SSB), Marlon Kaslan, in een reactie aan Dagblad Suriname het volgende: “Laten we optimistisch blijven en hopen dat een aantal schakers in de prijzen valt, net zoals vorig jaar in Trinidad. Daar behaalden we prijzen in de U12 en U14 klasse.” Hij benadrukte echter dat de concurrentie sterk is, met landen als Cuba, Panama en Puerto Rico die deelnemen.

Eerste deelname aan buitenlands toernooi

Vermeldenswaard is ook dat vier van de negen Surinaamse deelnemers voor het eerst hun land vertegenwoordigen tijdens een groot internationaal schaaktoernooi. De voorbereidingen voor het toernooi duurden ongeveer drie tot vier maanden, waarbij de laatste twee maanden in het teken stonden van de Nationale Jeugdkampioenschappen.

Ondersteuning voor topspelers

De drievoudig nationaal jeugdkampioen Jason Yeung, evenals Maylee Tjong Tjin Joe hebben een druk schema. Na dit toernooi nemen de twee topschakers in de U18-klasse in september deel aan de Schaakolympiade in Hongarije en in oktober aan de Inter-Guyanese Spelen in Frans Guyana. De Surinaamse Schaakbond heeft voor hen een trainingsschema van twee keer per week opgesteld. Daarnaast trainen ze ook op clubniveau om hun prestaties te optimaliseren.

SD

error: Kopiëren mag niet!