Steeds meer landen wijzen oppositieleider aan als winnaar verkiezingen in Venezuela

Steeds meer landen stellen dat niet de huidige president Maduro, maar oppositieleider Edmundo González de verkiezingen in Venezuela van afgelopen week heeft gewonnen. Maduro werd door de kiescommissie uitgeroepen tot winnaar, maar wordt beschuldigd van fraude.

Eerder verklaarden de Verenigde Staten en Peru al dat ze González als winnaar van de verkiezingen zien. Nu nemen ook Argentinië, Uruguay, Ecuador en Costa Rica dat standpunt in. 

De Venezolaanse autoriteiten meldden dat de zittende president Nicolás Maduro met bijna 52 procent van de stemmen heeft gewonnen. De oppositie beweert bewijs te hebben dat González de presidentsverkiezingen van vorige week zondag heeft gewonnen, met 70 procent van de stemmen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Argentinië en Uruguay zeggen dat het duidelijk is dat González de legitieme winnaar is en niet Maduro. “Wij hopen dat de wil van het volk wordt gerespecteerd”, zei de Uruguayaanse minister Omar Paganini. Daarna volgden soortgelijke verklaringen uit Ecuador en Costa Rica.

Suriname heeft nog geen verklaring uitgebracht over het resultaat van de verkiezingen in Venezuala.

error: Kopiëren mag niet!