Rijstboeren barricadeerden weg bij Henar

Ontevreden rijstboeren hebben vrijdagavond de weg nabij de brug bij Henar gebarricadeerd. Er ontstond aan beide zijden van de weg een enorme verkeersopstopping. De politie moest optreden om de boomstammen die over de weg waren gelegd te verwijderen. Er ontstond daarbij een flink opstootje tussen de politiemannen en de zeer verhitte rijstboeren. Een man werd aangehouden.

De boze boeren trokken daarna massaal naar het politiebureau van Henar om hun aangehouden makker vrij te krijgen. 

Rijstboeren in Nickerie zijn sinds dinsdag vorige week in actie gekomen uit protest tegen het uitblijven van de beloofde financiële compensatie door de overheid. De regering heeft woensdag besloten een bedrag van SRD 60 miljoen beschikbaar te stellen voor de compensatie aan de boeren voor geleden verliezen het afgelopen seizoen.

Boeren krijgen SRD 2.000 per hectare gecompenseerd. Boeren verwerpen dit bedrag en vinden dat die veel hoger moet zijn, tenminste SRD 10.000 per hectare. 

Ze blijven in protest en bivakkeren dag en nacht op het Brasa Plein voor het commissariaatsgebouw te Nieuw Nickerie. Door de protestacties van de rijstboeren heerst er in het district Nickerie een bedrukte sfeer. Dat is ook niet verwonderlijk, omdat de economie in het district grotendeels afhankelijk is van het wel en wee in de rijstsector. 

Er zijn ongeveer 1.700 kleine rijstboeren in Nickerie, die voor 60 procent de rijstproductie uitmaken. Het gaat niet alleen om boeren, maar om boerengezinnen die direct afhankelijk zijn van de rijstteelt. Indirect zijn circa 12.000 personen indirect van de rijstindustrie afhankelijk.

error: Kopiëren mag niet!