President discussieert met boeren over ondersteuning en compensatie

Tijdens een uitzonderlijk moment kwam de president zelf maandag 5 augustus naar buiten om met boeren te spreken die zich hadden verzameld bij het presidentieel kabinet. De boeren, voornamelijk uit Nickerie, waren gekomen om duidelijkheid te krijgen over beloofde compensaties en maatregelen ter ondersteuning van de rijstsector.

In een poging de situatie te sussen, benadrukte de president dat de regering zich inzet om de rijstsector te ondersteunen en de boeren te compenseren voor hun verliezen. Hij erkende dat het huidige bedrag per hectare niet voldoende is en deed een voorstel om de compensaties aan te passen op basis van de grootte van de percelen. Mensen met minder dan 50 hectare zouden meer krijgen, terwijl degenen met meer dan 100 hectare iets minder zouden ontvangen. Daarnaast beloofde hij een onafhankelijk team in te stellen om nauwkeurige gegevens te verzamelen en misverstanden op te lossen.

Hoewel de president sprak over hoop en vooruitgang, voelden de boeren zich nog steeds niet tevreden. Zij gaven aan dat ze concreet bedragen wilden horen en dat de acties voorlopig zouden doorgaan totdat er een definitieve oplossing is bereikt. Een van de boeren, ‘Mark’, bekritiseerde de overheid voor het uitblijven van een concrete oplossing en benadrukte het belang van snel handelen gezien de financiële urgentie waarin veel boeren verkeren.

‘Mark’ wees erop dat de president zou moeten vertrouwen op mensen die bewezen hebben effectief te zijn, zoals meneer Jayram, in plaats van op huidige functionarissen die volgens de boeren niet betrouwbaar zijn. Ondanks de presidentiële toezeggingen, bleef de onvrede onder de boeren groot en stonden ze erop dat er binnen een week duidelijkheid moest komen over hun compensaties.

Het blijft afwachten of de president zijn beloften waarmaakt en of de boeren vertrouwen kunnen opbouwen in de overheid, om zo tot een duurzame oplossing te komen.

error: Kopiëren mag niet!