BEP gaat voor armoedebestrijding en verbetering leefomstandigheden bewoners binnenland

De politieke partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) gaat de verkiezingen in met de boodschap van armoedebestrijding en drastische  verbetering van de leefomstandighden van de bewoners van name het binnenland. De partij heeft de afgelopen week het startsein gegeven van haar verkiezingscampagne in het ressort Boven Suriname gebied. Van 26 juli tot 1 augustus heeft een delegatie van de partij dorpen het het Boven Suriname gebied bezocht.

Begonnen te Semoisi, zijn alle dorpen stroomopwaarts bezocht, inclusief alle dorpen aan de Pikin- en Gran Rio. Twee weken terug werd het Boven-Marowijne en Lawa gebied bezocht . Naast voorzitter Ronny Asabina als delegatieleider, bestond de vertegenwoordiging van de BEP onder meer uit ondervoorzitter Edgar Dikan en Assembleelid Remi Kanape. 

Eén markant moment was het beleefdheidsbezoek aan het stamhoofd der Saramaccaners, Albert Aboikoni, op zijn residentie te Asidonhopo. Bij die gelegenheid heeft het stamhoofd de naam en betekenis van de partij aangegrepen om bijzondere aandacht te vragen voor verdraagzaamheid, verbondenheid en integriteit bij de campagne voering.

Ook bij het bezoek aan dit gebied is pijnlijk waar te nemen en te beleven hoe de leefbaarheid sterk achteruit gaat, zodanig dat de woongemeenschappen steeds meer en meer ontvolkt raken. De aangetroffen situatie is op z’n zachtst gezegd mensonterend. 

Leefomstandigheden mensonterend

Terwijl in de kuststreek politieke partijen en voorlieden hun “triomf” vieren, gaat de  samenleving in het achterland gebukt onder de steeds toenemende kosten van levensonderhoud. De  maatschappelijke verwachting, met name van de ‘sociale onderkant’ wordt maar niet waargemaakt. De situatie in die gebieden is hemeltergend en alarmerend. De plaatselijke gemeenschappen worden hard geraakt in hun portemonnee, de leefbaarheid, waaronder het bestaansminimum, is verre van ideaal. Inkomens- en financiële stress, gezondheidsstress, onderwijsstress, mobiliteitstress, connectiviteitsstress, veiligheidsstress, maar ook  motivatiestress is in die gebieden aan de orde van de dag.

Het gebrekkige en gamele openbaar vervoer vanwege de overheid dat zwaar overbelast is, de moordende prijzen in de winkels alsook van andere openbare en of publieke diensten en goederen is een schrijnend voorbeeld hiervan. Op geen enkele wijze is er sprake van consumentenwaakhond en of -bescherming. 

Armoedebestrijding

De boodschap van de BEP was helder: armoedebestrijding moet hoog op de politieke agenda staan,  met aan de basis maatwerk en compassie in het sociale stelsel. Een stelsel dat geen voedingsbodem creëert voor populisme, kansenongelijkheid, non-transparantie, machtsmisbruik en afhankelijkheid. De BEP is grote voorstander van versterking van lokaal- of zelfbestuur, hetgeen niet alleen een bestuursmodel is, maar ook een verdienmodel.  

Het gehoor is opgeroepen om de toenemende politieke fragmentatie en polarisatie, inclusief rivaliteit binnen de  regering Santokhi-Brunswijk massaal af te straffen en bij de aanstaande stembusgang de  keuze voor de BBEP te maken. De BEP zegt een heldere visie en de competenties te bezitten. De partij is bereid en in staat de verbinding tussen beleid en uitvoering gezond te krijgen en te continueren.

Tijdens de bezoeken aan het achterland zijn in totaal 10 kernen, een vrouwenraad en een afdelingsbestuur geïnstalleerd. De BEP zegt dat bij de komende verkiezingen zij in staat gesteld moet worden voldoende zetels te  vergaren om zodoende een eigen presidentskandidaat voor te dragen. “Ook op dit gebied moeten wij het verschil maken en dus het goede voorbeeld geven”, was de duidelijke opdracht van voorzitter Asabina aan de plaatselijke structuren en leden.

error: Kopiëren mag niet!