Zin en onzin omtrent monetaire reserve

De laatste tijd wordt veel gesproken over de monetaire reserve van Suriname, waarbij vanuit de regering en politieke hoek euforische berichten met verkeerde feiten en conclusies worden verspreid. Prominenten beweren dat de monetaire reserve negatief was bij hun aantreden en nu is aangegroeid tot USD 1.3 miljard. 

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) acht deze beweringen onjuist; de bruto monetaire reserve bedroeg medio 2020 USD 527.5 miljoen. De netto reserve was door het kasreserveschandaal negatief. Het vergelijken van netto reserves toen met bruto reserves nu is misleidend.

Het Internationaal Monetair Fonds, IMF, uit kritiek dat de groei van de monetaire reserve achterblijft bij de doelstellingen van het Extended Fund Facility programma, wat de toekomstige aflossingen van buitenlandse schulden en het vertrouwen in de Surinaamse munt kan ondermijnen.

De monetaire reserve van een land is van cruciaal belang voor het vertrouwen in de waarde van de lokale munt (SRD) en het vermogen om goederen te importeren en buitenlandse schulden af te lossen. De reserve bestaat uit goud, SDR’s van het IMF, en vreemde valuta. De vreemde valuta in de monetaire reserve zijn kasreserves die commerciële banken bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aanhouden. Deze zijn echter niet beschikbaar voor import van goederen.

De monetaire reserve groeide van USD 527,5 miljoen in 2020 tot USD 1,410 miljard op 30 juni 2024, voornamelijk door leningen van het IMF en andere financiële instellingen, en de toename van vreemde valutakasreserves van banken. Deze groei was het gevolg van inflatie, waarbij burgers SRD spaargelden omzetten in vreemde valuta.

Het merendeel van de monetaire reserve bestaat uit kasreserves van burgers, wat betekent dat de netto reserve aanzienlijk lager is dan de bruto reserve van ruim USD 1,4 miljard. Voor volledige nakoming van rente- en aflossingsverplichtingen in 2024 is circa USD 400 miljoen nodig, wat de netto reserve aanzienlijk verlaagt.

Het is essentieel dat de monetaire reserve wordt opgebouwd door middel van overschotten op de betalingsbalans in plaats van bijkomende leningen. 

De Centrale Bank van Suriname moet meer transparantie bieden en zowel de bruto als netto kasreserves publiceren om het vertrouwen in de externe waarde van de SRD te versterken. De ontoereikende netto reserve heeft geleid tot onvrede en openlijke kritiek van het IMF over het trage opbouwtempo.

(Bron: Het Surinaamse Economistenblad)

error: Kopiëren mag niet!