Warmste maand ooit op aarde gemeten: gemiddeld 42,5 graden in woestijn in VS

De Verenigde Staten heeft een nieuw hitterecord genoteerd. Het was in juli gemiddeld 42,5 graden Celsius in Death Valley, in de staat Californië. Daarmee was het de warmste maand die ooit werd gemeten op aarde.

Death Valley breekt zo zijn eigen hitterecord, dat was gevestigd in juli 2018. Toen was de gemiddelde temperatuur 42,3 graden. Daar kwam vorige maand dus nog 0,2 graden bij. Er werd nooit eerder zo’n hoge gemiddelde maandtemperatuur gemeten op een van de duizenden weerstations wereldwijd, schrijft The Washington Post.

Het koelde in de afgelopen maand nauwelijks af in Death Valley. ’s Nachts daalde de temperatuur slechts twee keer tot onder de 32 graden. In de warmste week kwam de temperatuur dagelijks boven de 51 graden uit.

Het is de dertiende maand op rij waarin wereldwijd warmterecords werden gebroken, meldde de Europese klimaatdienst Copernicus eerder. “Dit is meer dan een afwijking in de statistieken. Dit toont een grote en aanhoudende verschuiving in ons klimaat”, zei directeur Carlo Buontempo.

Death Valley staat bekend als een van de warmste plekken op aarde. Het woestijndal heeft meerdere warmterecords op zijn naam staan. Zo werd er in 1913 een recordtemperatuur van 56,7 graden gemeten.

error: Kopiëren mag niet!