Pakkitow; “Eenmaal a pori, dan mek a pori”

In de zaak van de activist Stephano ‘Pakkitow’ Biervliet en de truckchauffeur die op 17 februari 2023 de soundtruck bestuurde, heeft Kantonrechter Ishwardath Sonai uitspraak gedaan.

Pakkitow was de organisator van de protestactie op 17 februari 2023, die ontaardde in rellen en plunderingen.  Het Openbaar Ministerie had tegen de truckchauffeur die de soundtruck reed een strafvoorstel van 180 dagen waarvan 154 dagen voorwaardelijk en een proeftijd van 3 jaren gedaan. Hierdoor zijn de 26 dagen van voorarrest van de truckchauffeur gedekt. Hij krijgt rechtsbijstand van advocaat Irvin Kanhai.

De strafeis tegen Pakkitow luidde 400 dagen waarvan 391 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren. Pakkitow was eerder 9 dagen in voorarrest totdat het Hof van Justitie zijn aanhouding onrechtmatig verklaarde. Hij krijgt rechtsbijstand van advocaat Benito Pick.

In een uitvoerig gemotiveerd vonnis kwam rechter Sonai tot de bewezenverklaring van opruiing en poging zware mishandeling tegen Pakkitow.

Voor het bewijs hanteerde de Kantonrechter de beelden waarin de menigte zich bevond tussen de linie van militairen en de truck. Duidelijk op de beelden is te zien, dat de militairen een stap achteruit moesten doen omdat de truck op hen afkwam. Pakkitow had de mensen opgeroepen en zei “hara truck nanga k..”. Er was een situatie die niet meer te controleren was. Pakkitow heeft steeds aangegeven dat hij verantwoordelijk is. Op beelden is ook te zien dat hij roept “eenmaal a pori, dan mek a pori”.

Een getuige heeft ook verklaard dat Pakkitow op de truck sloeg en tegen de chauffeur zei om verder te rijden. De truckchauffeur zei aan Pakkitow dat hij voor de truck moest staan en dat hij dan zou rijden. Pakkitow ging vervolgens voor de truck staan.

Korpschef Brian Isaacs, die eerder als getuige is gehoord, gaf aan dat bij het Assembleegebouw te horen was, dat Pakkitow zei “we go in sé” en kort daarna stormde de menigte naar binnen. Het hek van het Assembleegebouw was vernield en hierna werden glazen ramen ingeslagen. Pakkitow had de regie in handen en het cordon is meermalen naar achteren gegaan, echter bleef de truck op hen afkomen en er werd toen op de banden geschoten.

De verklaring van Pakkitow dat er enkele gemaskerde mannen hem hebben bedreigd en gedwongen tot handelingen, werd door de Kantonrechter van de tafel geveegd nu meerdere getuigen aangeven dat zij nimmer gemaskerde mannen hebben gezien.

Ook de vooraf gedane uitlatingen van Pakkitow op Facebook nam de rechter mee in zijn bewijsoverweging.  “A sang o heat” en werd door de DJ ter plaatse ook het lied “Heat” afgedraaid, hetgeen nadrukkelijk was verboden door de politie in een voorgesprek met Pakkitow. Pakkitow had ook de uitlating gedaan dat de politie niemand hoeft te zoeken, ‘oe kong tek mi’. De rechter zag hierin een aanwijzing voor het escaleren van de demonstratie en achtte de oproep tot verstoring van de openbare orde bewezen. Dit handelen heeft een groot gevoel van onveiligheid teweeg gebracht en Pakkitow heeft niet ingegrepen bij de plunderingen. Juist gaf Pakkitow te kennen, dat hij nu met de soundtruck naar het Kabinet van de President zou gaan om met de president te praten.

Het strafvoorstel van het Openbaar Ministerie werd overgenomen en blijft Pakkitow op vrije voeten. Hij was niet aanwezig in de zittingszaal en vertoeft volgens zijn advocaat in het buitenland.

De truckchauffeur was wel aanwezig en achtte de kantonrechter poging zware mishandeling tegen hem bewezen en vonniste conform het strafvoorstel van het Openbaar Ministerie.

error: Kopiëren mag niet!