Ondersteunen vreemdeling is niet verplicht

Er is een hele discussie in Suriname op gang gekomen naar aanleiding van opmerkingen gemaakt door personen op social media naar aanleiding van de tegenvallende resultaten van een Surinaamse zwemmer die zich recent tot Nederlander liet naturaliseren. Naar blijkt, is het besluit om de overstap te maken genomen na constatering van de zwemmer dat hij onvoldoende ondersteuning kreeg van de Surinaamse overheid en /of de zwembond bij het ontwikkelen van zijn talent en / of bij zijn afvaardigingen naar buitenlandse competities. 

De zwemmer zou eerst kritiek op de Surinaamse autoriteiten hebben geuit, daarna de overstap hebben gedaan en die kritiek direct of indirect hebben voortgezet. Op zijn posts, toen hij al de overstap had gemaakt, werd steeds afgegeven op de Surinaamse autoriteiten, zelfs op de president van de Republiek Suriname. Dat laatste zou zijn gebeurd toen hij recent in Parijs op de foto ging met leden van het Nederlands koningshuis. De zwemmer distantieerde zich niet van de uitspraken die personen hebben gepost op zijn posts op Facebook. 

Bewust of onbewust heeft de zwemmer met het oversteken van de oceaan meegewerkt aan een stukje polarisatie. We kennen geen posts van hem waarbij hij aangeeft dat hij zijn oversteek noodzakelijk vindt, maar dat hij respect blijft hebben voor Suriname of iets in die geest. De zwemmer heeft de schepen achter zich verbrandt en dat zal hem vrienden en vijanden opleveren. De Surinamer is niet verplicht om  te ‘rooten’ voor een Nederlandse, al is hij van Surinaamse afkomst. We zien wat voor vijandigheid er in de sportwereld ontstaat wanneer sporters van de ene club overgaan naar een andere. 

Er zijn twee soorten Nederlandse sporters met een Surinaamse origine. De eerste categorie, het overgrote deel, bestaat uit personen die geboren en getogen zijn in Nederland. Die personen zitten liever in hun hele carrière slechts 1 keer op de reservebank van Oranje dan 80 keer interlands te spelen voor Natio. Dan is er de tweede categorie die van ‘club’ wisselt en op latere leeftijd kiest voor Nederland. Alle twee zijn ze op den duur vreemdelingen met een vreemde nationaliteit. 

Nu hebben we dus een zwemmer die de keuze heeft gemaakt om van nationaliteit te veranderen. Sowieso komt zo een persoon te functioneren in een land dat welvarender is en waar er meer faciliteiten voorhanden zijn. De kunst is om van die faciliteiten gebruik te maken en te groeien. Vergeleken met de vorige Olympische Spelen zou niet gezegd kunnen worden, dat er sprake is van een vooruitgang in termen van geregistreerde zwemtijd. Dat zou zelfs achteruit zijn gegaan. Het gevolg zal zijn dat een deel van de mensen de zwemmer alle geluk zullen toewensen. En uiteraard zal het ook zo zijn, dat een groep burgers, waaronder het deel dat de oversteek niet echt op zijn plaats vond, sceptisch zal reageren op het slechte resultaat. Alle twee groepen hebben het recht om hun mening te uiten. 

Het is niet anti-Surinaams als Surinaamse burgers niet duimen voor Nederlanders die eerder Surinamer waren. Nu is het zo. dat ook de Surinaamse directeur van Sportzaken zijn mening heeft gegeven op social media over de slechte prestaties van de zwemmer. Wanneer men eenmaal een hoge publieke functie bekleedt dan wordt het bijna onmogelijk in het openbaar privé-meningen te ventileren, vooral als die een raakvlak hebben met het werk. Aan de andere kant is de mening van de directeur ook niet formeel een opvatting van het directoraat. De mening van de directeur komt in feite erop neer, dat de zwemmer altijd onterecht heeft geklaagd over het uitblijven van steun van Surinaamse zijde. Met zo een opmerking gaat de directeur niet zwaar buiten zijn boekje, maar liever had hij de opmerking niet gemaakt, een bepaald niveau vanwege zijn functie wel van hem mag worden verwacht. Overigens vinden we wel dat deze ex-zwemmer niet de capaciteiten heeft gehad om aangesteld te worden als Sport-directeur.

Aan de andere kant vinden we niet dat de reactie van de directeur zodanig is, dat mensen op hem moeten springen. Een zanger die tegen de sceptische opmerkingen van de directeur is, is wel buiten zijn boekje gegaan door op zijn post scheldwoorden te gebruiken. Maar veel personen zijn het eens met de reactie van de zanger. 

Al met al vinden wij dat de zwemmer zelf door zijn posts gezorgd heeft voor een polarisatie in Suriname. Verder vinden wij dat het normaal is dat mensen niet treuren om de slechte prestatie van de ex-Surinamer. Surinamers zijn niet verplicht te duimen voor Nederlanders met een Surinaams achtergrond, vooral niet als die personen het land de rug hebben toegekeerd. 

Surinamers hoeven ex-Surinamers geen succes toe te wensen. Surinamers hoeven zelfs niet te duimen voor eigen landgenoten. Wij vinden niet dat de sportdirecteur, die overigens het directeursniveau niet heeft, buiten zijn boekje is gegaan met zijn opmerking. Deze opmerkingen zien we eerder als een privé-uiting dan een formele. Politici die kijken naar de meerderheid en dan op deze zaak springen, hebben maar 1 ding en dat is mensen overhalen op hun te stemmen door nu hun taal na te praten. Bekende Surinamers moeten en kunnen hun mening over deze zaak geven, maar het blijft allemaal subjectief.

Het is de burger die vrij mag bepalen welke buitenlander ze wel willen ondersteunen en welke niet.    

error: Kopiëren mag niet!