Rijstboeren verwerpen SRD 2.000 per hectare compensatie, blijven in protestactie

Rijstboeren verwerpen de SRD 2.000 per hectare aan compensatie die de overheid ze wil betalen voor geleden verliezen het vorige seizoen. Zij blijven daarom in protestactie. Die acties zullen mogelijk verscherpt worden. Daarover zou donderdag intern worden overlegd. 

De Regeringraad heeft woensdag een bedrag van SRD 60 miljoen goedgekeurd, om de rijstboeren te compenseren.  Dit bedrag is volgens de uitleg van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)-minister Parmanand Sewdien (zie foto) gebaseerd op de inzaai van 30.000 hectare in het vorige seizoen.

De  verwachting is dat rond medio augustus alvast de eerste overmakingen van de gelden op de bankrekeningen van de boeren zullen plaatsvinden.

Rijstboeren zeggen dat ze een veel hoger bedrag als financiële tegemoetkoming van de overheid hadden verwacht. Ze hadden op een financiële tegemoetkoming van rond de SRD 10.000 gerekend. Ze baseren dat onder meer op basis van eerdere calculaties, waar het ministerie van LVV ook mee bekend is.

Alleen voor brandstofverbruik voor het oppompen van water om de landbouwpercelen te kunnen bevloeien, beliepen de kosten gemiddeld SRD 12,000 per hectare. Dan komt ook nog erbij, dat zij een lage opkoopprijs voor hun padie hebben gehad van de padieopkopers en rijstverwerkers. 

De beloofde financiële tegemoetkoming aan rijstboeren zou het verschil tussen de kostprijs en de opkoopprijs moeten compenseren. 

Rijstboeren hebben dinsdag massaal geprotesteerd tegen het uitblijven van de beloofde financiële tegemoetkoming van de overheid. Door tussenkomst van districtscommissaris Senrita Gobardhan werd een petitie aangeboden aan president Santokhi. Aan de president is gevraagd spoedig over te gaan tot uitbetaling van de compensatiegelden. Ze hadden verwacht dat donderdag een bevredigend antwoord van de president zou worden ontvangen. Afhankelijk van het antwoord zou besloten worden of de protestacties al dan niet verscherpt voortgezet zouden worden.

Ondertussen is dus bekend geworden, dat de Regeringsraad het bedrag van SRD 60 miljoen heeft goedgekeurd ten behoeve van de uitbetaling van de compensatiegelden.

error: Kopiëren mag niet!