In het kader van milieucriminaliteit werd woensdag een workshop gehouden, georganiseerd door de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM). Deze bijeenkomst bracht nationale en internationale experts en wetshandhavers samen om strategieën te ontwikkelen tegen milieucriminaliteit, zo bericht het OM.
Het Environmental Compliance Support (ECOS) project richt zich op versterking van de samenwerking en kennisdeling om milieucriminaliteit effectiever aan te pakken. De workshop bestond uit deelnemers van organisaties, die betrokken zijn bij de bestrijding van milieucriminaliteit.
Deelnemers bespraken ingrijpende onderwerpen zoals de financiering van terrorisme, illegale houtkap, wildlife trafficking, milieuvervuiling, illegale mijnbouw en money laundering. Een van de onderdelen van de workshop was brainstormsessies, waarin deelnemers actief meedachten over capaciteitsopbouw, verbeteringen in informatiemanagement en manieren om de samenwerking tussen verschillende stakeholders te verbeteren voor effectievere opsporing en vervolging van milieucriminaliteit. Verder omvatte de workshop presentaties gericht op effectievere strategieën voor de aanpak van milieucriminaliteit.
Het OM speelt een cruciale rol in de bestrijding van milieucriminaliteit. Het is verantwoordelijk voor de opsporing en vervolging van deze delicten. Door middel van gespecialiseerde eenheden en samenwerkingen met andere handhavingsinstanties kan het OM effectiever optreden tegen milieucriminelen. Daarnaast is het van groot belang dat het OM adequaat is uitgerust met de juiste wet- en regelgeving om deze vorm van criminaliteit te bestrijden.
Milieucriminaliteit, zoals illegale goudwinning, afvaldumping en handel in bedreigde diersoorten, heeft verwoestende gevolgen voor het ecosysteem en de volksgezondheid. De gezamenlijke aanpak is cruciaal omdat geen enkel land deze strijd alleen kan winnen. Samenwerking op nationaal en internationaal niveau is belangrijk om deze problemen effectief te bestrijden.