Bouwvakker Remi: “Een biertje drinken na het werk is mijn manier om van de dagelijkse stress af te komen”

Af en toe een blikje bier of een borreltje whisky drinken of een sigaretje of sigaar roken is iets dat veel personen gewend zijn te doen. “Het is mijn manier om van de dagelijkse stress af te komen”, zegt Remi. Als bouwvakker moet hij dagelijks zwaar arbeid verrichten om het hoofd boven water te kunnen houden, maar de nodige stress werkt ook zwaar op hem.

“Alcohol drinken was vroeger niet mijn ding, maar door de jaren heen en de situatie van het land ben ik op gegeven moment ermee gestart. Nu is het een gewoonte geworden om elke dag na het werk een biertje voor de winkel te kopen en te drinken. Soms helpt een sigaartje ook bij. Maar nu lijkt het erop alsof ik verslaafd ben er aan, terwijl de prijzen ook niet meer laag zijn. Ik moet mezelf sterk maken om hiermee te stoppen”, zegt hij.

Verslaafd aan roken

Challie, een taxichauffeur, geeft aan dat hij niet zozeer van alcohol houdt maar al zeker vanaf zijn 16e jaar verslaafd is aan roken. “Nu ben ik 46 jaar en moet ik dagelijks twee pakken sigaret roken om mijn lichaam te kunnen kalmeren. Maar, de prijzen van sigaretten zijn enorm gestegen de afgelopen jaren, dus ik kijk meer uit naar de illegale goedkopere merken. Maar, met het rijden van taxi verdien ik ook niet meer zoveel, dus probeer ik af en toe wat groenten en fruit op te kopen en deze met wat winst door te verkopen aan mijn vaste klanten. Zo verdien ik wat centjes om voor me sigaretten te kunnen betalen”, geeft hij aan. 

Volgens Challie houdt zijn vrouw echter niet zozeer van het sigarettengeur, waardoor hij bij thuiskomst direct de badkamer in moet om zichzelf te verfrissen. Hij houdt daar sowieso rekening mee en rookt daarom ook niet binnen de woning waarin hij met zijn vrouw en kinderen woont. 

“Wanneer ik toevallig thuis ben en moet roken, dan ga ik maar buiten zitten. Want mijn verslaving moet de gezondheid van mijn gezin niet beïnvloeden”, zegt de man.

Ook Aisha, een verpleegster, zegt dat zij door een vorige relatie verslaafd is geraakt aan het alcohol drinken en nu problemen daarmee heeft om af te kikken.

“Mijn ex-man waarmee ik 10 jaren heb samengewoond hield ervan om elke dag rum te drinken, waardoor ook ik daaraan gewend ben geraakt. Nu zijn wij niet meer samen, maar ik kan maar niet afkomen van die gewoonte voor alcohol. Als verpleegster weet ik dat dit niet goed is voor mijn gezondheid. Daarnaast zorgt dit vaak voor problemen met mijn huidige partner, omdat hij helemaal geen alcohol drinkt of rookt. Dus doe ik dat soms stiekempjes wanneer hij niet thuis is. Maar ik maak me sterk om hiervan af te komen en het verleden in het verleden te laten”, geeft de vrouw aan.

TM

error: Kopiëren mag niet!