Beroemde gevangenenruilen door de geschiedenis heen

Door Jordi Bou
2 augustus 2024 – Rusland heeft de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich en voormalig marinier Paul Whelan vrijgelaten als onderdeel van de grootste gevangenenruil in zijn soort sinds het einde van de Koude Oorlog.

De deal, die meer dan een jaar in het geheim werd onderhandeld, omvatte 24 gevangenen, waarvan er 16 van Rusland naar het Westen verhuisden en acht gevangenen die in het Westen werden vastgehouden, terug naar Rusland werden gestuurd.

De deal was meer dan 18 maanden in de maak en lijkt te zijn gebaseerd op de eis van Moskou voor de terugkeer van Vadim Krasikov, die een levenslange gevangenisstraf uitzat in Duitsland voor het plegen van een moord in een Berlijns park.

De Amerikaanse president Joe Biden prees de deal als “een staaltje diplomatie en vriendschap” en prees de bondgenoten van Washington voor hun “moedige en dappere beslissingen”.

De Russische president Vladimir Poetin ontmoette de gevangenen die terugkeerden naar Rusland op het vliegveld nadat ze in Moskou waren geland en zei dat ze staatsonderscheidingen zouden krijgen.

error: Kopiëren mag niet!