Veronderstelde 9/11-samenzweerders bereiken schikking om doodstraf te ontlopen

DOOR JORDI BOU
1 augustus 2024 – De man die ervan wordt beschuldigd de aanslagen van 11 september 2001 te hebben beraamd, en twee van zijn medeverdachten, zullen de doodstraf bespaard blijven als onderdeel van een schikking die erop gericht is een einde te maken aan jaren van juridisch getouwtrek over zijn detentie.

Khalid Sheikh Mohammed, Walid bin Attash en Mustafa al-Hawsawi worden al jaren vastgehouden op de Amerikaanse marinebasis in Guantanamo Bay, Cuba, zonder dat ze voor de rechter zijn verschenen.

Details van de schikking zijn niet bekendgemaakt, maar Amerikaanse nieuwskanalen zeggen dat de mannen schuldig zullen pleiten in ruil voor de instemming van het Openbaar Ministerie om de doodstraf niet te eisen.

De procedure is ontsierd door juridische en ethische controverse over de duur van de hechtenis van de verdachten zonder proces en gevallen van marteling.

De Amerikaanse Senaat heeft rapporten gepubliceerd met informatie over waterboarding van sommige gevangenen, waaronder Mohammed.

De aankondiging markeert een keerpunt in de vervolging van de dodelijkste terroristische aanval op Amerikaanse bodem. Vliegtuigen die vertrokken vanaf de internationale luchthavens Boston Logan, Dulles en Newark werden gekaapt en stortten later neer op het World Trade Center, het Pentagon en een veld in Pennsylvania, waarbij bijna 3.000 mensen omkwamen.

error: Kopiëren mag niet!