Rijstboeren blijven in protestactie, bivakkeren op Brasa Plein Nieuw Nickerie

Kleine rijstboeren in Nickerie blijven in protestactie totdat de regering de beloofde compensatie aan hen heeft uitbetaald. Na de massale protestdemonstratie dinsdag voor het commissariaatsgebouw te Nieuw Nickerie heeft men besloten in  kleinere groepen bij toerbeurt te bivakkeren op het Brasa Plein. Men zal 1×24 uur op het plein voor het commissariaatsgebouw in protest blijven. 

Boeren zeggen tot vanmorgen, donderdag 1 augustus, op een antwoord van de regering te wachten.

In hun petitie, die dinsdag tijdens de protestdemonstratie door tussenkomst van districtscommissaris Senrita Gobardhan aan president Santokhi werd aangeboden, vragen boeren om spoedige uitbetaling van de toegezegde compensatie . Zij wachten al drie maanden erop en hebben het geld dringend nodig om schulden af te betalen.

De verwachting was dat woensdagmiddag tijdens de vergadering van de Regeringsraad een besluit hierover zou worden genomen. Indien het antwoord van de regering niet bevredigend is, gaan de rijstboeren tot verscherpte actie over. Wat die inhouden is vooralsnog onduidelijk.

Woede op de hals halen

Ondertussen heeft Landbouw-minister Parmanand Sewdien opnieuw de woede op de hals gehaald van de boeren. Woensdag, voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers. zei de bewindsman tegenover de aanwezige media dat driekwart van de mensen die dinsdag aan de massale protestdemonstratie heeft deelgenomen, geen rijstboeren zijn. Hij zegt die mensen niet te kennen. Minister Sewdien suggereerde dat de mensen die hebben geprotesteerd aangestuurd worden. Door wie dat wordt gedaan zei hij niet, maar volgens hem wordt er een scenario afgedraaid.

Hij baseert zijn uitspraak op het feit dat hij afgelopen zaterdag in Nickerie nog met ontevreden rijstboeren heeft gesproken. Afgesproken was dat boeren die dringend schulden moeten betalen, zich laten registreren.

Ook zij die dringend kunstmest en of andere inputs nodig hebben ten behoeve van het onderhoud van hun padieaanplant moeten zich bij de kantoren van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) opgeven. 

De regering zou bekijken hoe deze dringende gevallen op te lossen voor de boer. Zaterdag zou er een vervolgontmoeting plaatsvinden. “En plotseling is de protestdemonstratie dinsdag gekomen!”, aldus de minister. De LVV-minister hoopte dat op de regeringsraadvergadering van woensdag concrete besluiten zouden worden genomen in de kwestie de rijstboeren in Nickerie.

Enkele rijstboeren zeggen desgevraagd tegenover Dagblad Suriname dat de LVV-minister tijdens zijn werkbezoeken aan Nickerie steeds met een kleine groep boeren heeft vergaderd. Het is dan volgens hen niet verwonderlijk dat de minister het overgroot deel van de kleine rijstboeren in Nickerie niet kent. Bijna een ieder in Nickerie is rijstboer, ook al heeft hij of zij overdag elders een vaste baan.

error: Kopiëren mag niet!