Rabin Parmessar zegt desgevraagd dat zijn NDP-fractie dinsdag niet heeft meegewerkt om quorum te verlenen voor de openbare vergadering van de Assemblee. Gelet op de inrichting van de vergadering, waar op de agenda stond de voortzetting van de debatten rond het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW), had de NDP-fractie geen zicht op of de behandeling van actuele en brandende vraagstukken door zou gaan.
De behandeling van het wetsontwerp inzake het NBW bevindt zich in de tweede ronde voor het parlement. Nadat die ronde voor het parlement is afgerond, zou de regering c.q. de minister van Justitie en Politie aan het woord komen. Pas daarna zouden volgens de inrichting van de openbare vergadering de actuele en brandende vraagstukken in behandeling worden genomen.
Parmessar zegt dat hij ook een “understanding “ had met Assembleevoorzitter Marinus Bee, dat de kwestie van bouw van de brug aan de Van ’t Hogerhuysstraat, onderdeel van het IDB-project, aan de orde zou komen.
De NDP-fractieleider zegt, dat het eerder is voorgekomen dat er afspraken worden gemaakt, maar dat in de loop van de vergadering anders wordt besloten. Ook is het vaker gebeurd dat ondervoorzitter Dew Sharman van de Assemblee de leiding van de vergadering overneemt en dat hij dan gemaakte afspraken afhamert.
Laat zich niet weer beetnemen
Parmessar zegt dat zijn fractie zich niet weer te grazen laat nemen. Omdat er geen duidelijk zicht kon worden verkregen of de behandeling van de actuele en brandende vraagstukken door zou gaan, heeft de NDP-fractie daarom niet meegewerkt om quorum te verlenen. Slechts 24 leden, allen van de coalitie, hadden de presentielijst getekend. Minimaal 26 leden zijn nodig om een rechtsgeldige vergadering te kunnen beleggen.
Parmessar benadrukt overigens ook, dat zijn fractie het niet eens is over de wijze van behandeling van het NBW. De NDP-fractie heeft tijdens de debatten dit meerdere malen aan de orde gesteld. De NDP-fractie is van oordeel, dat de behandeling per thema of per Boek geschiedt, waardoor het parlement genoeg ruimte heeft om diepgaand over zaken te debatteren.
Zoals het er nu aan toe gaat wordt het parlement overspoeld met een veelheid van thema’s tegelijk, waardoor er onvoldoende tijd is voor diepgaande discussies.