Israël wil dat NAVO Turkije eruit zet na bedreiging van Israël door Turkse president

Israël wil dat de NAVO zijn lid Turkije eruit gooit, omdat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan Israël heeft bedreigd. De oproep van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken wakkert de vijandigheid tussen de twee landen alleen maar verder aan.

Buitenland-minister Israel Katz vindt dat Turkije uit de NAVO moet ‘in het licht van de dreigementen van de Turkse president Erdogan om Israël binnen te vallen en zijn gevaarlijke uitspraken’.

Katz gaf diplomaten de opdracht dringend contact op te nemen met alle NAVO-leden. Turkije zou veroordeeld moeten worden en uit de alliantie gezet, meldt zijn departement.

Erdogan waarschuwde zondag dat zijn land zou kunnen ingrijpen in Israël om de Palestijnen te helpen, maar hij werd niet concreet. Hij uit regelmatig felle kritiek op het Israëlische offensief tegen Hamas in de Palestijnse Gazastrook.

Katz suggereerde zondag dat het slecht kan aflopen met de Turken. NAVO-bondgenoten zijn verplicht elkaar te helpen. Een aanval op een lid geldt als een aanval op allemaal.

error: Kopiëren mag niet!