Padieboeren hopen dat president Chandrikapersad Santokhi uiterlijk in het weekend een oplossing brengt in de kwestie inzakede padieprijs compensatie. Indien dit uitblijft is de mogelijkheid niet uitgesloten dat de voorzitter van de boerenvakbond samen met vrijwillige boeren in hongerstaking gaat.
De Bond van Surinaamse Padieproducenten(BSP ) heeft samen met overige boerenorganisaties afgelopen dinsdag een succesvol boerenprotest gehouden in Nw Nickerie. De BSP timmert al een maand aan de weg om de uitbetaling te doen geschieden, omdat zij betrouwbare informaties had ingewonnen dat de uitbetaling niet zal geschieden eind juli,zoals door het ataatshoofd was toegezegd .
Vorige week meende minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij via de media, de BSP en haar voorzitter belachelijk te moeten maken, door aan te geven dat de bond een stichting zou zijn waar de voorzitter er alleen voor staat. De BSP voorzitter zou niks van de rijstsector weten, omdat hij volgens Sewdien in Paramaribo woont.
Echter, de inspanning van de boerenbond en de boeren opkomst tijdens het protest zal waarschijnlijk de regering nu op andere gedachten hebben gebracht.
Boeren in Nickerie voelen zich beetgenomen door het staatshoofd en minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, nadat de BSP bezwaren had opgetekend, omdat de voorkeur eerst werd gegeven aan het uitbetalen van vakantiegelden aan ambtenaren. Vanuit de overheid werd vernomen dat dit en met het ophanden zijnde loons onderhandelingen voor ambtenaren er een financiële druk is ontstaan voor wat de staatshuishouding betreft.
De Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP) is er niet tegen dat beroepsgroepen in aanmerking komen op wat hen rechtmatig toekomt, maar wordt nu met dubbele maten gemeten en het lijkt erop alsof de boeren op de maatschappelijke ladder aan de onderkant zitten.
De minister verbrak het stilzwijzen en de geheimzinnigheid en als klap op de vuurpijl gaf hij aan dat de geldmiddelen op het ministerie opgedroogd zijn en dat de stukken opgestuurd zijn naar Financiën. Met andere woorden, LVV heeft geen geld, laten de boeren het bij Financiën ophalen.
Dit heeft voor kwaad bloed gezorgd onder de boeren, want de minister schuift zijn verantwoordelijkheid heel gemakkelijk van zich af.De boeren vragen namelijk niet om een gunst, omdat ze ervoor gewerkt hebben, maar de politiek invloedrijke opkopers niet bereid waren de boeren het juiste opkoopprijs aan te bieden.
Vervolgens heeft het staatshoofd op een boerenvergadering in bijzijn van minister Sewdien toegezegd deze opkopers te subsidiëren, danwel de boeren te compenseren.
Door het ernstig watertekort vanwege de extreme droogte en de problemen met de Wakay pompen, zijn veel ertoe overgegaan om hun eigen waterpompen in werking te stellen, zodat de inzaai, middels kunst- en vliegwerk, alsnog veilig gesteld werd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de kosten enorm zijn opgelopen. Er is ook gefraudeerd bij de aanschaf van onderdelen danwel bewust verkeerde onderdelen aangeschaft voor de Wakay pompen door werknemers van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OW MCP).
Minister Sewdien had toen plechtig beloofd een strafklacht tegen hen in te dienen, omdat hij de fraudeurs op heterdaad had betrapt. Echter,is deze kwestie inmiddels in de doofpot en lopen zij nog vrij rond.
Padieboeren hopen echter zo spoedig mogelijk hun compensatie te krijgen, opdat zij hun schulden met rente kunnen aflossen. Deze schulden zijn intussen gemaakt,zodat de inzaai voor dit seizoen niet in gedrang kwam. Hopelijk krijgen ze bij deze oogst een betere prijs voor hun noeste arbeid.
Bond van Surinaamse Padieproducenten
Radjoe, A Bhikharie. (Voorzitter)