Frankrijk verandert positie Westelijke Sahara

DOOR DUNCAN MIL
1 augustus 2024 – Frankrijk erkende de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara, wat een klap betekende voor het door Algerije gesteunde Polisario Front dat het betwiste gebied als een onafhankelijke staat claimt.

In een brief aan koning Mohammed VI noemde de Franse president Emmanuel Macron het plan van Marokko uit 2007 om de regio beperkte autonomie te bieden onder zijn soevereiniteit de “enige basis” om het conflict op te lossen.

Macron schreef in de brief: “Het heden en de toekomst van de Westelijke Sahara vallen binnen het kader van de Marokkaanse soevereiniteit.”

Het plan van Marokko voor de Westelijke Sahara — gesteund door onder andere Spanje en de Verenigde Staten — omvat het creëren van een autonome regio onder Marokkaanse controle, vergelijkbaar met de Spaanse regio’s Catalonië of Baskenland.

De zet is een klap voor het pro-onafhankelijkheidsfront Polisario, dat het gebied al tientallen jaren claimt als thuisbasis van de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR). Algerije riep dinsdag haar ambassadeur in Frankrijk “met onmiddellijke ingang” terug.

“De Franse regering heeft uiteindelijk haar openhartige en ondubbelzinnige steun gegeven aan de koloniale heerschappij die aan de Westelijke Sahara is opgelegd”, aldus het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Strategische banden tussen Frankrijk en Algerije zijn essentieel: de import van Algerijns gas naar Frankrijk is toegenomen sinds de Russische invasie van Oekraïne.

error: Kopiëren mag niet!