Doden en gewonden bij hevige protesten na verkiezingen Venezuela

Bij protesten en ongeregeldheden na de omstreden verkiezingen in Venezuela zijn volgens plaatselijke media en ziekenhuizen zeker vier doden en meer dan veertig gewonden gevallen.

De meeste slachtoffers vielen in de deelstaat Aragua die vlak ten westen van de hoofdstad Caracas ligt. In Caracas viel een dode. Volgens lokale media zijn de meeste gewonden gevallen door vuurwapens. Ook zouden zeker 750 mensen zijn opgepakt. 

De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, Volker Turk, liet weten ‘diep bezorgd over de dodelijke onrust’ te zijn. Hij is ‘gealarmeerd over signalen van buitenproportioneel gebruik van geweld door wetshandhavers, samen met geweld door gewapende individuen die de regering steunen’.

Door het hele land wordt geprotesteerd naar aanleiding van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag.

President Nicolás Maduro zegt die te hebben gewonnen met ruim 51 procent van de stemmen.  De oppositie stelt dat die uitslagen onbetrouwbaar zijn. Volgens hen heeft oppositiekandidaat Edmundo González Urrutia zeker 70 procent van de stemmen gehaald. Gonzáles heeft de verkiezingsoverwinning ook opgeëist.

error: Kopiëren mag niet!