Dinotha Vorswijk: “Ik geef niet op als GBB-minister”

“Er zijn veel ups en downs geweest, veel leermomenten. Maar ik heb het in de afgelopen drie jaren doorstaan en ik geef niet op als minister. Het is nooit makkelijk geweest.” Zo sprak minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) woensdag, voor de aanvang van de reguliere Raad van Ministers-vergadering.

Bevindingen gestuurd naar de president 

Naar aanleiding van een brief die president Chan Santokhi over het verhuizen van Sieuwkoemar Ramsukul, die vanaf 15 december 2023, benoemd is tot directeur Algemeen Beheer op GBB, gaf Vorswijk aan dat zij haar bevindingen heeft opgestuurd naar de president. “Ik wacht op zijn reactie.” 

Ramsukul die door president Santokhi is aangesteld als ‘inside man’ wil zijn intrek nemen in het gebouw van de Conversie Unit en medewerkers en voertuigen met zich meenemen. Over de uitholling van het ministerie gaf Vorswijk aan dat zij nog altijd eindverantwoordelijke is op het ministerie. In het parlement en daarbuiten is hierover veel kritiek geweest. 

“Het is heel vreselijk wat er gebeurt met GBB. Het lijkt erop alsof president Santokhi vanuit het Kabinet van de President een nieuw ministerie aan het oprichten is op GBB. Het is niet gezond wat er gebeurt, wij willen antwoorden.” Woorden van ABOP-Assembleelid Edgar Sampie vorige week in de Nationale Assemblee.

Volgens hem is het onkan wat Santokhi doet. Ook volgens vicepresident Ronnie Brunswijk is het geen gezonde zaak dat het ministerie wordt uitgehold en taken en bevoegdheden worden gegeven aan presidentiële werkgroepen en commissies. 

Geen dubbele uitgiften 

Vorswijk zei woensdag dat er extra wordt gelet op het voorkomen van dubbele uitgiften. “Ik heb ervaring en veel meer bagage opgedaan in de afgelopen tijd. Er vindt nu dubbele controle plaats. Ook via GLIS wordt nagetrokken of er op de aangevraagde percelen al activiteiten worden ontplooid”, gaf Vorswijk aan. 

President Santokhi had eerder gezegd, dat de problemen rond grondbeleid veel politieke schade aanrichten voor de regering. “Het schaadt het vertrouwen binnen de samenleving. Deze dingen zijn niet goed”, sprak de president. “We zijn maanden bezig om de problemen op te lossen.”

error: Kopiëren mag niet!