Amerikaanse journalist Evan Gershkovich vrijgelaten in gevangenenruil met Rusland

De Amerikaanse journalist Evan Gershkovich, die onlangs in Rusland werd veroordeeld tot 16 jaar cel wegens spionage, is vrijgelaten. Dat meldt het persagentschap Bloomberg vandaag, donderdag 1 augustus.

De vrijlating maakt volgens ingewijden deel uit van een grootschalige gevangenenruil tussen Rusland en de Verenigde Staten. Ook de voormalige Amerikaanse marinier Paul Whelan werd vrijgelaten. Hij werd eveneens beschuldigd van spionage in Rusland.

De twee zijn volgens Bloomberg onderweg naar een bestemming buiten Rusland. In ruil voor hun vrijlating komen er Russische gevangenen in de VS en andere westerse landen vrij, maar meer details zijn daarover nog niet beschikbaar. Het Kremlin liet eerder wel al uitschijnen dat het om Vadim Krasikov zou gaan. Hij kreeg in Duitsland een levenslange gevangensstraf voor de moord op een Tsjetsjeens-Georgische dissident in 2019. 

De Verenigde Staten onderhandelt al jaren over de vrijlating van Wall Street Journal-journalist Gershkovich en Whelan. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft altijd gezegd dat ze onterecht werden vastgehouden.

De 32-jarige Evan Gershkovich, die voor de Wall Street Journal gespecialiseerd was in Rusland verslaggeving, werd in maart 2023 door de Russische veiligheidsdiensten gearresteerd op verdenking van spionage voor de Verenigde Staten. De 54-jarige Paul Whelan zit al sinds eind 2018 vast in Rusland. Hij kreeg in juni 2020 16 jaar cel voor spionage.

error: Kopiëren mag niet!