Van Emden luidt noodkreet over uitbetaling sociale bijstand in Brokopondo

Het Assembleelod Wilsientje van Emden (NDP) zegt dat bewoners van Brokopondo al twee jaar geen sociale bijstand ontvangen, zoals Kinderbijslag. Mensen beschikken over een moni karta, maar als ze bij de geldautomaat gaan om te pinnen blijkt dat er geen geld voor ze is gestort.

Het Assembleelid wil van de regering c.q. de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting weten hoe het komt dat er in de andere districten wel  sociale bijstand is uitbetaald, maar in haar distrikt niet. 

Ook de uitbetaling van de koopkrachtversterking aan bewoners in Brokopondo heeft tot vorige week nog niet plaatsgevonden. Het komt Van Emden voor, dat het district Brokopondo altijd de laatste is die aan de beurt komt voor uitbetaling van sociale bijstand. Waaraan dit ligt wil ze weten. Ze vindt, dat als de overheid nog niet over voldoende geldmiddelen beschikt om de sociale ondersteuning uit te betalen, het zulks moet communiceren met de rechthebbenden. Mensen rekenen op uitbetaling. 

Het Assembleelid vindt ook dat de uitbetaling van sociale bijstand en andere financiële ondersteuning in alle tien districten tegelijk dient plaats te vinden. Het kan niet zo zijn dat in het ene district wel wordt uitbetaald, en in een ander district men moet wachten.

NDP-fractiegenote Ann Sadi stelde ook de kwestie van moni karta aan de orde. Volgens Sadi worden burgers gedwongen om vlaggen van politieke partijen bij hun woningen te plaatsen willen zij in aanmerking komen voor een moni karta. Mensen moeten zich bij een partijcentrum melden om zich te registreren voor een moni karta. 

Burgers zouden ook met beschikkingen rondlopen, maar hebben nog steeds geen moni karta in handen gekregen. Aan de andere kant zouden er mensen zijn die zich helemaal niet hebben geregistreerd, maar wel in het bezit zijn van een moni karta. Minister Ines Pané van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zal morgen, woensdag, in het parlement ingaan op de vragen en opmerkingen van het parlement.

error: Kopiëren mag niet!