President Maduro aangewezen als winnaar verkiezingen Venezuela, maar oppositie claimt ook winst

De oppositie was torenhoog favoriet in de peilingen, maar de zittende president Nicolas Maduro is door de kiesraad in Venezuela aangewezen als winnaar van de verkiezingen. De oppositie beschuldigt Maduro van fraude en zegt dat Edmundo González de overduidelijke winnaar is.

Zo’n 80 procent van de stemmen was maandag geteld. Zijn belangrijkste tegenstander Edmundo González kreeg volgens de electorale autoriteit 44,2 procent van de stemmen.

Voorafgaand aan de verkiezingen bestond grote angst dat er gefraudeerd zou worden bij het tellen van de stemmen. Verschillende exitpolls wezen er juist nog op dat de oppositie zou gaan winnen.

De voorzitter van de kiescommissie staat daarnaast bekend als bondgenoot van Maduro. Zijn neutraliteit is in aanloop naar de verkiezingen ernstig in twijfel getrokken.

De Venezolaanse oppositieleidster María Corina Machado heeft gezegd dat de oppositie 70 procent van de stemmen heeft gekregen in de presidentsverkiezingen. “We willen de wereld vertellen dat Venezuela een nieuwe gekozen president heeft en dat is Edmundo González Urrutia”, aldus Machado:

error: Kopiëren mag niet!