PALU: Regering moet ogen openhouden voor ontwikkelingen in de wereld 

Vanwege de problemen die onder andere door Amerikaanse experts toen al enige tijd werden gesignaleerd met de Amerikaanse dollar, heeft de PALU in juni van het vorig jaar een aantal indringende vragen gesteld aan onze president. Het was toen al van t grootste belang dat de regering duidelijke maatregelen had getroffen of nog zou treffen. Ook belangrijke vragen over de Central Bank Digital Currencies (CBDC ’s) zijn in de brief voorgelegd. 

We zijn nu meer dan een jaar verder. Gegeven het tijdschema dat zowel de Amerikaanse overheid als de Europese Unie hadden vastgesteld voor hun CBDC lijken de komende maanden van doorslaggevend belang te zullen worden. De PALU trekt opnieuw aan de bel, nu met nog veel meer nadruk. PALU-voorzitter Jim Hok wijst daarbij vooral op de grote oorlogsdreigingen en economische machtsverschuivingen in de wereld.

CBDC ’s komen eraan

Het is geen geheim dat de dominantie van de Amerikaanse dollar afneemt, en in augustus 2024 lanceren de BRICS-landen waarschijnlijk hun eigen gezamenlijke munt. Hoewel de EU en de VS beweren dat hun Central Bank Digital Currency (een digitale munt die door de Centrale Bank wordt uitgegeven) niet binnen de komende twee jaar zal worden geïmplementeerd, suggereren de bewegingen op de internationale markten iets anders. Hoe het ook zij, het is voor ons van t grootste belang om te begrijpen hoe de wereldwijde verschuiving naar digitale centrale bankvaluta’s onze economie zal beïnvloeden. De EU en de VS bevinden zich in de laatste fase van de ontwikkeling van hun digitale munt. Wat zal de invloed zijn op zaken in onze economie.

Geen enkele aandacht

Veel landen wereldwijd hebben al hun eigen CBDC ontwikkeld. In onze regio, binnen de CARICOM, zijn er ook voorbeelden van landen die deze stap al hebben gezet. Omdat de regering de mond dicht houdt over dit onderwerp is het momenteel uiterst onduidelijk wat de positie van Suriname is ten aanzien van CBDC ‘s. Bij de PALU bestaat het vermoeden dat deze zaken helemaal niet leven bij de regering. En dat is een bloedserieuze zaak. Hieronder enkele vragen die nu misschien ook via andere kanalen aan de regering kunnen worden voorgelegd, waardoor van die kant meer duidelijkheid over het beleid kan komen.

Gevolgen voor Surinamers

Is Suriname bezig met de ontwikkeling van een eigen digitale valuta, of zullen we de Euro of de Amerikaanse digitale dollar moeten accepteren? Dit roept zorgen op over de invloed die een dergelijke situatie zal hebben op onze onafhankelijkheid. Er zal vast ook wel een overgangsfase zijn, waarbij nog niet alles volledig digitaal is. Wat zal er tijdens en na de overgangsfase naar de CBDC’s gebeuren met de USD en EURO cash reserves van de burgers maar ook met de tegoeden op Bankrekeningen? Worden deze automatisch omgezet of wat? Hoe zullen privé- en zakelijke schulden in USD en EURO worden afgehandeld? Wat zal er gebeuren met de waarde van de SRD tegenover de digitale munten van de USD en de Euro in deze overgangsfase en daarna? Wat wordt trouwens de rol van de Banken en de Cambio’s? Is de Centrale Bank van Suriname zich misschien in het geheim al aan het aanpassen aan de nieuwe realiteit van CBDC’s, en welke rol zal zij spelen in het toezicht op de digitale valuta?

Er zijn natuurlijk nog wel meer zorgpunten. Veel Surinamers hebben al hun spaarcenten geïnvesteerd in onroerend goed. Heeft men in regeringskringen al nagedacht over de vraag wat de komende operatie van de VS en de EU zal hebben op de waarde van onroerend goed in ons land?

Komende regering

Het is van het allergrootste belang dat de Surinaamse regering duidelijke maatregelen en plannen ontwikkelt om de overgang naar CBDC ’s soepel te laten verlopen en de economische stabiliteit te waarborgen. 

PALU-voorzitter Jim Hok benadrukt dat de komende maanden cruciaal kunnen zijn voor het bepalen van onze toekomst. Maar ook zal de regering die wij straks gaan kiezen de ogen open moeten houden voor wat er speelt in de wereld en deskundig moeten zijn om allerlei ongelukken te voorkomen. 

Secretariaat Massa Communicatie en PR PALU

error: Kopiëren mag niet!