Joel ‘Bordo’ Martinus vraagt asiel aan in Brazilië om uitlevering te voorkomen

Irvin Kanhai, advocaat van voormalig ABOP-ondervoorzitter Joel ‘Bordo’ Martinus,  stelt dat er een heel proces doorlopen moet worden in Brazilië voordat ‘Bordo’ eventuele kan worden uitgeleverd door Brazilië aan Suriname. Dit naar aanleiding van een verzoek tot uitlevering van Martinus door het Openbaar Ministerie (OM).

Kanhai stelt dat naar zijn interpretatie verdragen die reeds bestaan tussen Suriname en Brazilië zijn geactiveerd en de staat Suriname na voorbereiding door het OM het verzoek heeft gedaan. 

De advocaat stelt echter dat het proces in Brazilië eerst afgerond moet worden. “Uitleveringen gaan via een proces, de verdachte heeft nog rechtsmiddelen. De rechter kan bijvoorbeeld de uitlevering niet gelasten”, sprak Kanhai tegenover staatszender STVS. 

Kanhai zei ook, dat de zaak in Suriname volgende week voorgaat. Martinus wordt verdacht van onder andere moord, doodslag, deelneming aan een criminele organisatie, drugshandel en witwassen. In Frankrijk is Martinus veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor drugshandel en kan daartegen  niet meer in beroep. In Suriname zijn die mogelijkheden er nog. 

Voorts stelde Kanhai dat kennelijk de advocaat van Martinus in Brazilië gronden heeft gevonden om de uitlevering te voorkomen door asiel aan te vragen in Brazilië. “Als in zijn voordeel wordt beslist dan gaat de hele uitlevering niet door”, aldus Kanhai. Volgens de advocaat heeft hij geen contact gehad met Martinus in Brazilië. 

Heet hangijzer

De zaak van Martinus is een heet hangijzer binnen vooral de ABOP gelederen. “Ik ga niet aan de werkwijze van het Openbaar Ministerie inzake de verdachte Bordo”, sprak vicepresident tevens ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk afgelopen maand voor aanvang van een reguliere Raad van Ministers (RvM)-vergadering. 

Brunswijk zei dat een ieder verantwoordelijk is voor zijn of haar daden mochten die indruisen tegen de wet. De partij kan daarvoor geen verantwoordelijkheid nemen.

“De ABOP is niet verantwoordelijk voor wetsovertredingen die gepleegd worden door leden of toppers van de partij. Maar in ieder geval vind ik het niet fijn hoe de zaak is geschied, maar ik kom niet aan de werkwijze van het OM. Vrouwe Justitia is blind en ik hoop dat het ook zo is”, sprak Brunswijk. 

error: Kopiëren mag niet!