Parijs organiseert kosteneffectievere Olympische Spelen

DOOR NINIAN CARTER
30 juli 2024 – Decennialang hebben potentiële gaststeden gekeken naar de oplopende kosten van de Olympische Spelen en zijn ze teruggedeinsd. Parijs 2024 en een minder streng IOC hebben dat allemaal veranderd.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft zijn aanpak gewijzigd met betrekking tot de implementatie van de Spelen in gaststeden over de hele wereld.

In plaats van een stad te dwingen zich aan te passen aan de eisen van de Spelen, zoals nieuwe stadions die vaak inactief blijven nadat het evenement is afgelopen, staat het IOC de Spelen nu toe zich aan te passen aan een stad – een 180 graden draai.

Decennialang hebben potentiële gaststeden zoals Calgary, Innsbruck en Hamburg zich verzet tegen de oplopende kosten van de Olympische Spelen en zich teruggetrokken uit de bieding om het evenement te organiseren.

Gezien de steeds kleiner wordende groep kandidaat-steden heeft het IOC besloten om minder veeleisende eisen te stellen aan potentiële gastheren, waardoor bestaande locaties voor evenementen hergebruikt kunnen worden in plaats van dat er dure nieuwe arena’s gebouwd moeten worden.

Parijs 2024, met zijn overvloed aan reeds bestaande locaties in het stadscentrum die gebruikt worden om evenementen te huisvesten, is een testcase voor het nieuwe beleid. Een beleid dat hen in staat heeft gesteld om de Zomerspelen te organiseren voor een geschatte $ 8,7 miljard – ongeveer 36% minder dan Tokio in 2021, of 63% minder dan Rio 2016.

error: Kopiëren mag niet!