NBW maakt combinatie naam bij kinderen mogelijk

Het namenrecht bij kinderen wordt in het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW) herzien. Volgens het huidige systeem krijgen kinderen altijd de naam van de vader. Dit systeem zou volgens Justitie-minister Kenneth Amoksi discriminatoir zijn naar geslacht. De moeder wordt in het huidige Surinaams Burgerlijk Wetboek (SBW) achtergesteld zonder voldoende rechtvaardiging. 

Tijdens de debatten in het parlement vorige week over de invoering van het NBW zei minister Amoksi. dat de regering een wijzigingsvoorstel heeft ingediend, dat na goedkeuring het mogelijk maakt dat bij kinderen er gekozen kan worden voor combinatie van achternamen van de ouders. In de meeste landen in de Zuid-Amerikaanse regio krijgen kinderen de combinatie naam van hun ouders. 

Volgens het wijzigingsvoorstel van de regering kunnen ouders, indien zij het niet eens kunnen worden over de volgorde van de combinatie naam van hun kinderen, dit aan de rechter voorleggen. De rechter neemt dan een zodanige beslissing als het in het belang van het kind wenselijk voorkomt.

Soms kunnen bijzondere omstandigheden zich voordoen die in een bepaalde richting wijzen, bijvoorbeeld de aanwezigheid in het gezin van kinderen uit een eerdere relatie met een bepaalde naam. In het uiterste geval zal het lot beslissen. 

Volgens minister Amoksi willen kinderen in het algemeen dezelfde naam als hun broers en zusters, daarom is in het NBW het beginsel van eenheid van naam in het gezin neergelegd. De naamkeuze van het eerste kind geldt ook voor de volgende kinderen van dezelfde ouders.  

error: Kopiëren mag niet!