IMF voltooit 6e beoordeling onder de Extended Fund Facility-regeling voor Suriname

De Executive Board van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de zesde beoordeling onder de Extended Fund Facility (EFF) voor Suriname afgerond. Hierdoor kan Suriname SDR 46,7 miljoen (circa USD 61,5 miljoen) opnemen, wat de totale programma-uitbetaling op SDR 290,4 miljoen (zo’n USD 382,6 miljoen) brengt. 

De beoordeling bekrachtigde het verzoek van Suriname voor een ontheffing van niet-naleving van prestatiecriteria, gebaseerd op reeds genomen en toegezegde corrigerende maatregelen.

Suriname implementeert een ambitieuze hervormingsagenda gericht op fiscale en schuldhoudbaarheid, bescherming van kwetsbaren, verbetering van het monetaire beleid, aanpak van kwetsbaarheden in de bankensector en bevordering van anti-corruptie en governance. Deze maatregelen worden ondersteund door de EFF-regeling, goedgekeurd op 22 december 2021.

Buigend over Suriname, benadrukte Kenji Okamura, adjunct-directeur van het IMF, de macro-economische stabiliteit en verbeterde investorperceptie als resultaten van de hervormingen. De economie groeit, inflatie daalt, donorsteun neemt toe en obligatiespreads hebben historische dieptepunten bereikt.

Okamura prees de doorgevoerde hervormingen, waaronder de afschaffing van subsidies en uitbreiding van de btw-basis, als politiek uitdagend, maar noodzakelijk. Hij benadrukte ook het belang van voortdurende begrotingsconsolidatie, sociale bescherming en versterking van fiscale en monetaire disciplines om duurzame ontwikkeling te garanderen.

error: Kopiëren mag niet!