De dreigende EU-blacklisting en de corruptie in de Surinaamse visserijsector

Volgens minister Sewdien van LVV dreigt EU met “blacklisting van Suriname vanwege illegale visserij”. Ook beweert deze minister :”Suriname is heel streng met haar vergunningenbeleid, de vergunningen worden direct ingetrokken”. Dat de EU dreigt met een blacklisting van ons land is echter op grond van de huidige realiteit waarover de minister als oud bekende in de visserij business meer dan genoegzaam ook op de hoogte is, is dan ook zeer terecht! 

Het zijn niet alleen de Fransen, de EU, maar ook de minister alsook alle bij de visserij in Suriname betrokken gewapende en ongewapende instanties bliksemsgoed bekend dat al jarenlang sprake is van een ongekende illegale visroof uit onze wateren. Reeds vaker heb ik erop gewezen dat het ministerie van LVV moet beginnen met de hand daaromtrent in eigen boezem te steken. De rol van topfunctionarissen van zijn ministerie als vooral ook controlediensten die grote tjuku’s toucheren van invloedrijke belanghebbenden en opererende, zgn “kartels” in deze sector is alom bekend bij ingewijden. Helaas wordt daartegen niks gedaan. Ook bij de operatie Sparimakka waarbij, vaker en  bewust, controlerenden de andere kant opkijken of hun controleboten op geëigende momenten uit de vaart halen zodat de illegale rovers ongestoord kunnen doorvaren is bekend. Zelfs enkele dwalende politieambtenaren doen hieraan mee. Het zelfs soms afpersen van belanghebbende vissers komt vaker voor.  

Kort geleden wees ik op het enorme aantal vissersboten met surinaamse vergunningen die rechtstreeks aanmeren en overnachten in Guyana. Al deze boten zijn van Guyanezen overigens die werken met vergunningen die op naam staan van Surinamers (vooral uit de Friends @ Family group?) die ze voor veel geld laten gebruiken door de Guyanezen. De minister weet dit ook als niemand anders, aangezien ook een aantal van zijn topambtenaren op namen van allerlei stromannen zodoende tientallen vergunningen hebben die aan de Guyanezen worden verhuurd. Deze figuren die dus zelfs niks uitvoeren worden slapend rijk gemaakt door de corruptelingen die ze de vergunningen in handen toespelen.

Hebben onze autoriteiten, en vooral de toppers van LVV, het ooit nodig gevonden om aldaar zich te overtuigen van deze grote crime of spelen ze liever struisvogeltje? 

Zo nu en dan wordt er inderdaad een boot van een kleine illegale visser gepakt en op de bon gegooid waarna de autoriteiten met grote fanfare ons willen doen geloven over hun zogenaamde “grote” successen. De grote boys van het kartel die op grote schaal onze visgebieden leegroven zijn meer dan opvallend nagenoeg nooit erbij. Dan nog niet te spreken over het bij de autoriteiten zeer bekende euvel van tweelingboten waarvan de ene die uitgerust is met VMS-GPS apparaat keurig in Suriname staat aangemeerd terwijl de 2-of 3 ling broer ergens op zee bezig is met zijn roofpraktijken. 

Het is daarom te hopen dat de EU daadwerkelijk tot verregaande sancties zal overgaan om zodoende deze vorm van criminaliteit te bedwingen maar vooral ook de corruptelingen in onze eigen Staatsapparaat te dwingen tot het uitoefenen van hun werk met gepaste verantwoordelijkheidsbesef en eerlijkheid.

Ir. Dharm Mungra

error: Kopiëren mag niet!