Celstraffen van 9 tot 27 jaar voor ambtenaren na dodelijke overstroming Libië

Een rechtbank in Libië heeft twaalf ambtenaren celstraffen tussen de 9 en 27 jaar opgelegd na de catastrofale overstroming vorig jaar in de kuststad Derna met duizenden doden en vermisten. De ambtenaren waren verantwoordelijk voor meerdere dammen die bezweken.

In de nacht van 10 op 11 september werd de stad Derna in het oosten van Libië zwaar getroffen door storm Daniël. Het zorgde voor extreme regenval, wat leidde tot twee damdoorbraken.

Een gigantische watermassa baande zich een weg door de stad en liet een spoor van vernieling achter. Flatgebouwen werden weggevaagd en mensen werden bedolven onder puin en modder.

Andere inwoners van het rampgebied werden door het wassende water de zee ingesleurd. Zeker vierduizend mensen kwamen om het leven. Minstens twee keer zoveel mensen raakten vermist.

De waterkeringen zouden niet goed zijn ontworpen en het onderhoud was slecht. Daarnaast is er sprake van slecht bestuur in het verscheurde Noord-Afrikaanse land, concludeerden internationale onderzoekers begin dit jaar. Vier ambtenaren zijn vrijgesproken.

error: Kopiëren mag niet!