Parlementariër Sampie: “Ik heb geen grond gekregen op Sabaku”

ABOP-Parlementariër Edgar Sampie heeft na ruim twee jaren van het Sabaku-debacle op social media gesteld, dat hij geen grond heeft gekregen op het inmiddels Sabaku Village te Paramaribo-Noord. “Zo hebben zij het Sabaku verhaal verzonnen, terwijl ik geen enkel perceel op Sabaku heb.Mensen die het niet weten, trappen snel in de leugens. Zo kan je mij niet klein krijgen!”, aldus Sampie. 

Zijn opmerkingen staan echter haaks op documenten die in de media zijn terechtgekomen. De Sabaku saga speelde zich af in 2022. In deze  spraakmakende zaak vonden gronduitgiften in het Sabaku Project plaats aan vooraanstaande politici. Onder andere de Assembleeleden Obed Kanapé (ABOP-fractieleider) en fractiegenoot Sampie hebben toen terreinen toegewezen gekregen van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. 

Dagblad Suriname heeft ook informatie waaruit blijkt, dat naaste familieleden van Mahinder Jogi (VHP) grond hebben gekregen. Kanape ging zo ver in gesprek met lokale media om toe te geven dat hij door politieke connecties aan een stuk land is gekomen. De jonge parlementariër hield vast, dat hij niets verkeerds heeft gedaan en onderdeel is van het jarenlange gebeuren. Hij noemde de publicatie van de beschikkingen, een politieke zet van de tegenstander. 

President Chan Santokhi noemde de uitgifte van grond aan parlementariërs onethisch. Hij keurde dit af. Santokhi gaf aan dat dit haaks staat op de belofte dat grond beschikbaar moet zijn voor zij die het nodig hebben. Politici krijgen geen voorkeur. Voorts stelde hij dat het volledige dossier is opgevraagd door het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Van dit onderzoek is nooit een rapport gepubliceerd. Volgens de president houdt minister Dinotha Vorswijk van GBB vast dat er niets verkeerds is gedaan.

Vicepresident Ronnie Brunswijk nam het op voor de minister en stelde dat nergens staat, dat politici geen grond mogen krijgen. Hij stelde echter ook, dat voortaan het volk voorkeur zal krijgen boven politici.

error: Kopiëren mag niet!