Het wegvallen van de koopkrachtversterking leidt tot veel onvrede en irritatie onder ambtenaren. Ondanks de combinatie met de vakantieperiode, blijven de zorgen groot over de stijgende kosten van levensonderhoud en de impact daarvan op gezinnen.
Een belangrijk onderwerp dat naar voren komt in gesprekken met burgers, zijn de recente verhoging van het inschrijfgeld op middelbare scholen en de stijgende materiaalkosten. Veel ouders, vooral die met een beperkt inkomen, voelen de gevolgen van deze financiële druk. Deze kosten zijn voor velen onbetaalbaar, vooral in een periode waarin de koopkracht onder druk staat.
Om een beter beeld te krijgen van de situatie, hebben drie burgers gesproken met de redactie van Dagblad Suriname over hun zorgen over de huidige economische omstandigheden.
Mevrouw Grieta H., moeder van twee kinderen in de middelbare schoolleeftijd, geeft aan: “De verhoging van het inschrijfgeld is voor ons een enorme last. We proberen onze kinderen op school te houden, maar met de stijgende kosten van levensonderhoud is het moeilijk om alles te betalen. We vragen ons af hoe we dit gaan doen als de prijzen blijven stijgen. Ik zag wel een bericht van het ministerie van Onderwijs dat we in delen mogen betalen,maar dan nog zie ik geen verlichting in mijn portemonnee.”
Rakesh D., die ambtenaar en alleenstaande vader is, vertelt: “Als ambtenaar dacht ik dat ik een stabiel inkomen had, maar met de huidige situatie is dat niet meer zo. Mijn salaris gaat niet meer op tegen de stijgende kosten voor onderwijs en basisbehoeften. Ik maak me zorgen over de toekomst van mijn kinderen.”
Mevrouw Facia S., lerares op een middelbare school: “Het is frustrerend om te zien hoeveel druk er op de ouders ligt door de verhogingen van de schoolkosten. Veel leerlingen komen al niet op school, omdat hun ouders het zich niet kunnen veroorloven. Dit raakt niet alleen de gezinnen, maar ook de kwaliteit van ons onderwijs.”
Het wegvallen van de koopkracht is een urgent probleem dat niet alleen de ambtenaren betreft, maar dat ook brede implicaties heeft voor gezinnen in Suriname. De verhoging van schoolkosten en materiaalkosten zorgt voor extra druk op al toch al kwetsbare huishoudens. Het is duidelijk dat er dringende actie nodig is om deze kwestie aan te pakken en te zoeken naar oplossingen die de lasten voor ouders en kinderen verlichten. Zonder interventies dreigen veel leerlingen hun toegang tot onderwijs te verliezen, wat verdere gevolgen zal hebben voor de toekomst van het land.
CS