Een akkoord tussen de overheid en de vakbonden over loonaanpassing voor landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden is voor eind van deze maand niet meer haalbaar. De loonbesprekingen tussen de overheid enerzijds, en Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname) en overige overheidsbonden anderzijds lopen sinds begin mei. Het streven van partijen was om voor eind deze maand overeenstemming te bereiken.
Micheal Miskin, voorzitter van de Centrale van Landsdienarenorganisatie (CLO) bevestigt desgevraagd, dat een loonakkoord voor eind deze maand niet meer haalbaar is. De CLO is de grootste vakcentrale, en neemt als onderdeel van Ravaksur deel aan de loononderhandelingen. De overige overheidsvakbonden zijn onder andere de veiligheids- en onderwijsvakbonden.
De loononderhandelingen zullen worden voortgezet nadat president Santokhi is teruggekeerd uit Greneda. De president woont van 28 tot en met 30 juli in St. George, Grenada, een bijeenkomst bij van Caricom regeringsleiders.
De stand van zaken bij de loononderhandelingen is dat Ravaksur en de overige overheidsvakbonden tot tweemaal toe een loonvoorstel van de overheid hebben afgewezen. De laatste besprekingsronde dateert van 11 juli. Het nieuw loonvoorstel van de overheid houdt in een 15 procent loonsverhoging, uit te smeren over twee fasen: 10 procent per 1 juli en 5 procent per januari volgend jaar. De uitbetaling van de 10 procent verhoging wil de overheid ook nog in twee termijnen doen, namelijk in september en in december.
De incorporatie van de SRD 3.500 koopkrachtvrsterking in de lonen, wil de overheid pas per 1 januari doen ingaan, en de uitvoering ervan ook nog over drie termijnen volgend jaar uitsmeren. De vakbonden vinden het voorstel onacceptabel. Zij willen per 1 juli de incorporatie van de SRD 3.500 koopkrachtversterking in de lonen,en daarover een loonaanpassing van 36 procent.
Bij de laatste besprekingronde hebben de vakbonden ook heftig geprotesteerd tegen het besluit van de regering om eind deze maand de SRD 3.500 koopkrachtversterking aan landsdienaren niet uit te betalen.