Israël belooft reactie op aanval op Golan

DOOR PHIL BAINBRIDGE
29 juli 2024 – Libanon is in opperste staat van paraatheid nadat Israël een “harde reactie” beloofde op de raketaanval op Majdal Shams, een Druzenstad in het door Israël bezette Golan, waarbij 12 tieners en kinderen omkwamen. Hezbollah zei dat het raketten in het gebied had afgevuurd, maar ontkende de verantwoordelijkheid.

Op 27 juli beweerde Hezbollah twee aanvallen te hebben uitgevoerd op de Maale Golani-kazerne, 2 km ten noorden van Majdal Shams, waaronder één met een Falaq-1-raket van Iraanse oorsprong. De IDF vond puin van Falaq-1 bij Majdal Shams en zegt dat tot nu toe alleen Hezbollah dit type raket heeft gebruikt. Beweringen dat het een IDF Iron Dome-interceptor was, zijn ontkend, aangezien de raket onopgemerkt lijkt te zijn gebleven.

De Druzen zijn een etnoreligieuze groep van ongeveer een miljoen mensen verspreid over Syrië, Libanon, Israël en Jordanië. Druzen hebben een sterke nationale loyaliteit aan het land waarop ze leven en dienen sinds 1957 in het IDF. Van de 150.000 die in Israël wonen, bevinden zich ongeveer 20.000 op de Golanhoogten, die in 1967 door Israël werden bezet, waar slechts 20% het Israëlische staatsburgerschap heeft aangenomen en velen zich nog steeds identificeren als Syriër.

error: Kopiëren mag niet!