Inheemse gemeenschap beschermt heilige rundersoort mithun in de Himalaya in India

De mithun, een heilige rundersoort in de Himalaya, wordt bedreigd door ontbossing en klimaatverandering. Een inheemse gemeenschap bouwt ‘levende hekken’ om deze bedreigde diersoort te beschermen.

In de oostelijke uitlopers van de Himalaya in India gaat veehoudster Yang Ering Moyong er ’s ochtends vroeg op uit rond het dorp Mirem. Ze laat een hoge roep horen om haar mithuns, een halfwilde en bedreigde rundersoort, terug te roepen uit het bos.

De 39-jarige moeder van twee, die lid is van de inheemse Adi-stam van Arunachal Pradesh, is de enige vrouwelijke herder in haar dorp.

Ze begon met het fokken van mithuns toen haar man acht jaar geleden overleed. Het is een zware business, zegt ze. “Mijn schoonouders hadden in 2013 wel 50 mithuns. Bijna de helft daarvan werd opgegeten door wilde honden. Ik moest er een paar verkopen omdat ze andere boerderijen binnenkwamen en de oogst verwoestten,” vertelt Moyong aan BBC Future Planet.

Om te voorkomen dat de mithuns afdwalen, hebben eden van de inheemse Adi-gemeenschap “levende hekken” gebouwd van prikkeldraad en stronken van orchideeënbomen langs de contouren van de uitlopers van de Himalaya.

error: Kopiëren mag niet!