Harriet Ramdien boos over uitspraken LVV-minister 

Het Assembleelid Harriet Ramdien (VHP) maakt zich boos om uitspraken van landbouw-minister Parmanand Sewdien over gebrek aan financiële middelen om de beloofde compensatiegelden aan rijstboeren in Nickerie te kunnen uitbetalen. De minister heeft de afgelopen week in de media verklaard, dat de begrotingsmiddelen van zijn ministerie zijn uitgeput. De registratielijst van boeren die in aanmerking komen voor compensatie heeft hij opgestuurd naar de minister van Financiën. Het is nu aan de minister van Financiën om de financiële middelen beschikbaar te stellen. 

Harriet Ramdien vindt dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) met zijn uitspraken de verantwoordelijkheid te makkelijk van zich afschuift. Hij is op de eerste plaats verantwoordelijk voor  het wel en wee van de kleine rijstboeren. Kleine rijstboeren in Nickerie maken circa 60 procent uit van de totale rijstproductie in het land. Als rijstproductie in gevaar dreigt te raken doordat boeren kampen met geldgebrek en schuldproblemen, is het de LVV-minister die er alles aan moet doen om daar een oplossing voor te vinden. 

Volgens Ramdien gaat de minister ook voorbij aan de enorme emotionele en psychologische stress waaronder vele boerengezinnen moeten leven. Boeren hebben persoonlijke bezittingen, waaronder sieraden van hun echtgenotes. moeten verpanden om aan werkkapitaal te komen ten behoeve van de huidige padieinzaai. Ze rekenen erop spoedig de compensatiegelden uitbetaald te krijgen, om zodoende hun schulden te kunnen aflossen.

Interventie president

Harriet Ramdien hoopt dat president Santokhi nu zich direct met de zaak gaat bemoeien en spoedig er zorg voor draagt dat rijstboeren de beloofde compensatiegelden uitbetaald krijgen.      

In april heeft de regering bij monde van president Santokhi tijdens een bijeenkomst met ontevreden rijstboeren in Nickerie, ze een financiële injectie beloofd. De financiële injectie is bedoeld als compensatie voor geleden verliezen het afgelopen seizoen. Boeren kregen te kampen van verhoogde productiekosten als gevolg van gebrekkige aanvoer van irrigatiewater. Ze waren genoodzaakt water op te pompen om hun landbouwpercelen te kunnen bevloeien ten behoeve van de inzaai. Daarbij liepen de kosten voor brandstofgebruik heel hoog op.

De prijs die die boeren voor hun geoogste padie kregen van padieopkopers en verwerkers was bij lange na niet voldoende om de verhoogde productiekosten te dekken. Voor dat verschil is hen een financiële compensatie beloofd. 

Tijdens de openbare vergadering in de Nationale Assemblée vorige week donderdag heeft Ramdien opnieuw de regering opgeroepen spoedig tot uitbetaling van de gelden over te gaan. 

error: Kopiëren mag niet!