Eerste gay-huwelijk op Curaçao voltrokken

Twee vrouwen zijn zaterdag het eerste getrouwde stel van hetzelfde geslacht ooit geworden op Curaçao. Zo’n twee weken geleden oordeelde de Hoge Raad dat mensen van hetzelfde geslacht per direct mogen trouwen op Aruba en Curaçao.

De twee vrouwen die zaterdag trouwden, waren betrokken bij de rechtszaak om het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht op Curaçao mogelijk te maken. Een identieke zaak diende op Aruba. De zaken werden aangespannen door stichting Fundacion Orguyo Aruba en op Curaçao door de Human Rights Caribbean Foundation.

Het gemeenschappelijke Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba bepaalde op 6 december 2022 al dat mensen van hetzelfde geslacht moesten kunnen trouwen op Aruba en Curaçao. De regeringen van de twee landen gingen tegen die uitspraak in cassatie.

Sinds 12 juli mogen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen op de eilanden. Sindsdien zijn op Curaçao zo’n tien koppels in ondertrouw, laat een woordvoerder van de Human Rights Caribbean Foundation weten.

Op Aruba laten de huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht nog iets langer op zich wachten. Dit komt volgens een woordvoerder van de Fundacion Orguyo Aruba doordat er tot oktober geen plek is bij de Dienst Burgerlijke Stand.

error: Kopiëren mag niet!