Status loonbesprekingen overheid-Ravaksur nog hetzelfde

De status van de loonbesprekingen tussen de overheid en Ravaksur+ over aanpassing van de lonen van landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden is nog steeds hetzelfde als drie weken geleden.

Op 4 juli, bij de laatste besprekingsronde, had het Onderhandelingsorgaan van de Overheid  (O.O) een nieuw loonbod op tafel gelegd, dat door de vakbonden opnieuw werd afgewezen. De overheidsvakbonden vroegen het O.O terug te koppelen met de overheid en met een acceptabel loonvoorstel te komen. 

De  overheid heeft de vakbonden het bod gedaan om de 15 procent loonaapassing die ze bereid is te geven, over twee rondes uit te smeren. 10 procent gaat in per juli en 5 procent per 1 januari volgend jaar. De uitbetaling van de 10 procent loonsverhoging die per juli moet ingaan, vindt volgens het voorstel van de overheid op twee tijdstippen plaats, namelijk in september en in december. Voor de vakbonden is dit onacceptabel.

36 procent loonsverhoging

De overheidsvakbonden willen een 36 procent loonsverhoging, zijnde het inflatiecijfer van vorig jaar. De incorporatie van de SRD 3.500 koopkrachtversterking in de lonen, dient echter eerst per 1 juli plaats te vinden. De 36 procent loonaanpassing dient vervolgens daarover berekend te worden.  

De overheid wil dat de incorporatie van de SRD 3.500 in de lonen echter pas per 1 januari 2025 ingaat, en de uitbetaling ervan ook nog in delen te spreiden: SRD 1.000 in januari, SRD 1.000 in april en de rest in augustus.  Dit voorstel is voor de vakbonden absoluut niet bespreekbaar.  

Het ligt de vakbonden ook zwaar op de maag dat de overheid heeft besloten de koopkrachtversterking van SRD 3.500 over juli niet uit te betalen. 

Tijdens de openbare vergadering in de Nationale Assemblee afgelopen donderdag heeft VHP-fractieleider Asis Gajadien de regering naar de stand van zaken gevraagd van de loononderhandelingn met de overheidsvakbonden. De verwachting was eerder zijdens de overheid gewekt, dat voor eind van deze maand er overeenstemming met de vakbonden zou worden bereikt. Met nog enkele werkdagen die deze maand nog resten, wil Gajadien daarom weten hoe het ervoor staat met de loonbesprekingen. 

Ongeveer twee weken geleden heeft president Santokhi gezegd optimistisch te zijn over het bereiken van overeenstemming met de vakbonden. Hij zou daartoe het O.O de nodige instructies hebben gegeven. 

error: Kopiëren mag niet!