Rusland verscheept brandstof naar Bolivia om de verkoop in Latijns-Amerika te vergroten

Rusland is begonnen met het verschepen van olie en geraffineerde producten naar Bolivia, om zo een brandstoftekort in het land aan te pakken en zijn aanwezigheid in Latijns-Amerika uit te breiden, aangezien westerse sancties Moskou hebben gedwongen om nieuwe markten te zoeken, zo blijkt uit handelaren en scheepvaartgegevens.

Nadat het volledige EU-embargo op de import van Russische olieproducten in februari 2023 van kracht werd, is Brazilië een van de grootste importeurs van Russische brandstof geworden. Rusland heeft ook de export naar Venezuela, Jamaica en Cuba verhoogd.

Het schip Zeynep bereikte met 33.000 ton diesel deze week de haven van Arica in Chili nadat het was vertrokken vanuit Primorsk aan de Oostzee.

Een ander schip – de Sino Faith – dat 42.000 ton diesel had geladen in de Baltische haven van Vysotsk, loste een deel van zijn lading in de Braziliaanse haven van Paranagua voordat het ook naar Arica ging.

Drie marktbronnen zeiden dat de diesel van beide schepen bestemd is voor Bolivia, dat afhankelijk is van regionale havens omdat het landinwaarts ligt. Het Boliviaanse staatsenergiebedrijf YPFB bevestigt dat het leveringen uit Rusland verwachtte.

error: Kopiëren mag niet!